Etusivu » Vaihto-opiskelu Kanadassa

Vaihto-opiskelu Kanadassa

Opiskelin kevätlukukauden 2017 University of Northern British Columbiassa eli UNBC:ssa. Kampukseni sijaitsi Prince Georgen kaupungissa Vancouverista pohjoiseen. UNBC on Kanadan pohjoisin yliopisto ja liputtaa vihreimmän yliopiston maineen puolesta. Yliopisto on pieni ja kampuksellani Prince Georgessa opiskeli muutama tuhat opiskelija, suurin osa kanditaattivaiheen opiskelijoita. Yliopiston takana aukeaa valtava "Forest for the World" metsäalue, jossa asustelee hirviä, mustakarhuja, puumia, peuroja ja upeita tikkoja.

Oli elämys viettää aikaa tyypillisessä pohjois-amerikkalainen pikkukaupungissa; Kanadan
hyvinvointijärjestelmän rakenne on hyvin erilainen kuin Suomessa. Kaupunki voi olla karu kokemus eristäytyneen sijaintinsa takia joten yksin lähtijän on syytä ottaa haaste vastaan. Brittiläisessä Kolumbiassa on myös ollut 2000-luvun alussa vakavia metsätuholaisepidemioita, jotka ovat ammatillisesti must see -kategoriaan kuuluva nähtävyys. Metsäalueet ovat valtavia, puuteollisuus on hyvin merkittävä ja puut itsessään valtavia. Jättituijia oli hienoa nähdä luonnossa kuten myös Kalliovuorten vuoristoa.

Opiskelin metsätaloutta Natural Resource Management -ohjelmassa, mikä tuki omia metsätalousinsinöörin opintojani Rovaniemellä Lapin Ammattikorkeakoulussa. Suoritin laadukkaita ja kiinnostavia kursseja, sain pidätellä alussa omaa hinkuani haalia niitä liikaa. Opiskelin maametsätaloutta eli ”agroforestrya”, valuma-alueiden hallintaa, kartografiaa ja geomatiikkaa, kaupunkisuunnittelun analysointia ja tekniikoita sekä ammatillista kirjoittamista. Ryhmäkoot olivat pääosin pieniä ja monesti olin ainoa ulkomaalainen luokassa. Kanadalaiset ovat sydäntälämmittävän kohteliaita ja sosiaalisia; UNBC painottaa yhteisöllisyyteen ja koulun tarjoamia aktiviteetteja on mieletön valikoima. Valitsin metsäkerhon retket, joogaamisen sekä käsitöiden teon alkuperäisnaisten kerhossa.

Vaihto-opiskelu oli kokonaisuutena hyvin intensiivistä ja upeaa. Vieraalla kielellä jatkuva operoiminen oli välillä rankkaa, etenkin akateemisen kielen kuunteleminen ja tuottaminen. Oli hyvin virkistävää asettautua maahanmuuttajan rooliin ja tarkastella Suomea sekä Eurooppa kauemmasta perspektiivistä. Olin kampuksen ainoa suomalainen, joten sain liudan ystäviä monesta maasta; UNBC:llä on rikas vaihto-opiskelijakulttuuri niinkin
pieneksi kouluksi. Kielitaitoni kehittyi huomattavasti tutustuessani moneen eri kulttuuriin ja aksenttiin: Kanadalaisiin, yhdysvaltalaisiin, korealaisiin, saksalaisiin, ruotsalaisiin, ranskalaisiin, etelä-afrikkalaisiin sekä intialaisiin. Kaikin puolin vaihto oli kehittävä ja kasvattava kokemus, johon rohkaisisin kaikkia opiskelijoita tarttumaan avoimin mielin. Metsämiesten Säätiön kaltainen yhteiskumppani henkilökohtaisessa projektissani oli
arvostettava ja luotettava tukija.

Lisätietoja:

Opiskelija Siiri Seppänen, Lapin Ammattikorkeakoulu, siiri.seppanen(a)edu.lapinamk.fi

www.unbc.ca

Julkaistu: 08.06.2017