Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Vaihto-opinnot Itävallassa

sunnuntaina, 26.05.2024

Suoritin vaihto-opintoni Itävallassa, Wienissä talvilukukaudella 2023/2024. Vaihtopaikaksi valikoitui Universität für Bodenkultur eli tuttavallisemmin BOKU-yliopisto, joka tarjoaa Itävallan metsäalan korkeinta koulutusta ja tutkimusta.

Opiskelin vaihdossa laajasti metsäalan opintoja niin metsänarvioinnista ja puunkorjuusta aina lopputuotteiden jalostamiseen ja niiden ympärille rakentuvan biotalouden innovaatioihin asti. Mukaan opintosuunnitelmaani mahtui myös lukukauden kestävä saksan kielikurssi. Opinnoissa tavoitteenani oli laajentaa metsäalan osaamistani kansainvälisessä ympäristössä, kehittää kielitaitojani ja luoda verkostoja Keski-Euroopan suuntaan.

Opetus Itävallassa oli hyvinkin samanlaista kuin Suomessa. Oli luentoja, laskuharjoituksia, ryhmätöitä, raporttien tekoa sekä tenttejä. Ainoina eroina olivat tiukemmat läsnäolovaatimukset kurssien luennoilla, mahdolliset suulliset tentit sekä kurssien opintopisteiden määrä, joka vaihteli keskimäärin 2–4 opintopisteen välillä per kurssi. Kursseja saikin valita melkoisen määrän, jotta vaihtoajan opintopistetavoite saatiin kokoon.

Itävallan metsillä on omat erityispiirteensä, joista merkittävimmät Suomeen verrattuna ovat Alpit ja niiden jyrkille rinteille eri korkeuksille sopeutuneet puulajit. Suuret korkeuserot tuovat erikoisuutensa myös alueen metsien ekologiaan ja metsätalouteen. Pääsin ihailemaan Alppeja ja niiden erityispiirteitä opintojeni aikana viikon mittaisella kenttäkurssilla, jolla sain käytännön syväluotauksen Itävallan metsätalouteen ja -teollisuuteen.

Samalla ymmärsin myös, kuinka paljon voimme oppia toisiltamme jakamalla kokemuksia ja toimintatapoja erilaisissa ympäristöissä ja soveltamalla niitä sitten omaan toimintaympäristöömme. Vaihto-opinnot tarjosivat minulle antoisan ja monipuolisen mahdollisuuden laajentaa osaamistani kansainvälisessä ympäristössä, luoda uusia suhteita ympäri maailmaa ja kehittyä ammatillisesti. Haluan lämpimästi kiittää Metsämiesten Säätiötä vaihto-opintojeni tukemisesta ja kannustaa myös muita vaihto-opintoja harkitsevia opiskelijoita lähtemään rohkeasti maailmalle!

Lisätietoja:
MMK Elias Liimatainen, Helsingin yliopisto, elias.liimatainen(at)helsinki.fi, puh. 0400269888

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.