Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Metsätalousinsinööriopetus kehittää yhteistyötään

perjantaina, 24.08.2018

Metsäalan ammattikorkeakoulut yhdistävät voimiaan. Koulujen yhteistyöllä kehitetään opetuksen ammatillista ja pedagogista sisältöä. Työelämän näkökulmat ja työelämänläheisyys ovat keskeisiä metsätalousinsinöörien AMK- opetuksen vaatimuksia. MTI(AMK)-opetuksen kehittämishankkeessa kehitettiin ammattikorkeakoulujen kykyä tunnistaa opetussuunnitelmansa ja opetuksensa kehitystarpeita. Samalla ammattikorkeakoulut yhdessä tarkastelivat sekä opetuksen sisältöä että menetelmiä (mm. ydinosaaminen, pedagogiset ratkaisut ja verkko-opetus).

Hankkeeseen osallistui noin 25 opettajaa sekä työelämän edustajia kaikkiaan neljässä osahankkeessa: metsän ja luonnonhoito, metsäninventointi ja – suunnittelu, puunhankinta sekä metsätalouden liiketoiminta ja johtaminen. Työskentely perustui yhteisiin kehittämispäiviin sekä toimintaan yhteisillä verkkoalustoilla.

Osahankkeiden työskentely kattoi laajasti opetukseen liittyviä asioita ydinosaamisesta opetusmenetelmiin, opetussuunnitelmasta sen toteutukseen. Muita tärkeitä teemoja olivat: uudet sähköiset palvelut opetuskäytössä, opetuksen hyvät käytänteet ja yhteiset tehtäväpankit. Myös käytännön maasto-opetuksen kehittäminen eteni mm. puunhankinnan maastoratojen avulla.

Osallistuvien opettajien kokemukset olivat positiivisia. ”Uutena opettajana oli hyödyllistä tavata kollegoja ja saada vinkkejä opetukseen. UPM:n omien metsien hoitokohteet ja Luken asiantunteva alustus olivat retkeilyn parasta antia”, lehtori Heikki Manninen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta tiivistää.

Metsämiesten Säätiön rahoittamaan hankkeeseen osallistuivat kaikki metsätalousinsinöörikoulutusta antavat ammattikorkeakoulut: Hämeen ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Karelia, Lapin ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia.

Lisätietoja:

Yliopettaja Pasi Pakkala, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy, pasi.pakkala(at)xamk.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.