Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Metsätieto-osaamisen kehittäminen metsäopetuksessa

keskiviikkona, 26.06.2024

Metsänmittauksen ja -inventoinnin ajankohtaisen oppimateriaalin vähäisyys on ollut aiheen opettajien haasteena jo pidemmän aikaa. Tähän tarpeeseen julkaistiin ajantasaistettu oppikirja Metsävaratieto – hankinta ja hyödyntäminen vuoden 2021 syksyllä. Kirjan kirjoittajina toimivat yliopettaja Ari Talkkari ja lehtori Heikki Lehmonen.

Kirjan kustansi Tapio Palvelut Oy. Kirjan tavoitteena oli tarjota käytännönläheistä perustietoa metsänmittauksesta kaikille metsätalousinsinöörin tutkinnon suorittajille. Aiemmin julkaistu kirja toimii lähinnä mittausmenetelmien teorian opiskelussa ja
käsikirjana. Metsänmittaukseen liittyy kuitenkin usein maastomittausten lisäksi tarvetta jalostaa tietoa edelleen laskennallisin menetelmin.

Metsämiesten Säätiön tukemassa hankkeessa ”Metsätieto-opetuksen kehittäminen metsäopetuksessa” on tuotettu metsänmittauksen ja metsäninventoinnin opetukseen soveltuva tehtäväkirja. Hanketta on koordinoinut Metsäkoulutus ry ja toteuttajina ovat olleet Karelia-ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Lapin ammattikorkeakoulu.

Tehtävät on koottu kirjaksi nimeltä Metsävaratietoharjoitukset. Tämä tehtäväkirja täydentää aiemmin ilmestynyttä Metsävaratieto-kirjaa laskutehtävillä, jotka on jäsennetty kirjan päälukujen mukaan. Kirjan laskuharjoituksia voi käyttää ammattikorkeakoulujen metsänmittauksen ja metsäninventoinnin opetuksessa, mutta sen toivotaan palvelevan myös toisen asteen metsäopetusta ja käytännön metsänmittauksen ja inventointien parissa toimivia metsäammattilaisia sekä aiheesta kiinnostuneita metsänomistajia.

Tehtäväkirja on julkaistu Karelia amk:n B-sarjassa oppimateriaaleja ja kokoomateoksia numerolla 94.

Tehtäväkirjaan liittyvät harjoitusaineistot on julkaistu kirjan yhteydessä. Tehtäväkirja aineistoineen on ladattavissa ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastosta, jossa julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-432-5.

Kiitämme Metsämiesten Säätiötä ja Metsäkoulutus ry:tä saamastamme tuesta.

Lisätietoja:
Yliopettaja Ari Talkkari, Karelia-ammattikorkeakoulu, ari.talkkari(a)karelia.fi, puh. 050 3497199

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.