Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
keskiviikkona, 11.12.2024
Puukaupallinen Kerho ry järjesti 1.11.-15.11.2024 opintomatkan Japaniin yhteensä 24 metsäylioppilaalle. Kerho järjestää joka toinen vuosi ulkomaan ekskursion, jonka ideana on tukea metsäylioppilaiden kansainvälistymistä ja verkostoitumista sekä edistää perinteistä metsäläishenkeä. Matka antoi uusia näkökulmia erityisesti puurakentamisen ja puukaupan tekemisen suhteen sekä tarjosi ison annoksen uusia kulttuurillisia kokemuksia.
Matkan kohteina olivat Kioto, Tokio ja Osaka. Taitoimme kaupunkien väliset matkat luotijunilla. Ensimmäisenä yhteisenä retkikohteena oli Naran peurapuisto sekä Tdaiji-temppeli, joka on rakennettu vuonna 752 ja kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kiersimme alueella myös muissa temppeleissä.
Ensimmäinen yritysvierailu tehtiin Sumitomo Forestryyn, missä saimme kuulla esimerkiksi Japanissa toimivasta kauppahuonekäytännöstä, paikallisesta metsänhoidosta ja puurakentamisesta. Tutustuimme myös Housetecin näyttelyyn, jossa esiteltiin puusta valmistettuja kylpyhuone- ja keittiökalusteita. Matkaan kuului kaksi tehdasvierailua. Ensimmäisenä vierailimme Polus-Tec Bandon talotehtaalla, joka tuottaa puumateriaaleja talojen valmistukseen perinteisellä japanilaisella ”post and beam” -tekniikalla. Kattavan tehdaskierroksen lisäksi, pääsimme vierailemaan jo valmiissa talossa sekä rakennustyömaalla, jossa saimme nähdä rakennustekniikan käytännössä. Päivän aikana pääsimme keskustelemaan etenkin puurakentamisen eroista Suomen ja Japanin välillä. Toinen tehdasvierailu tehtiin SMB Kenzain PanaHomen talotehtaalle.
PanaHomen taloissa keskityttiin erityisesti materiaalien ja talojen kestävyyteen. Talot oli suunniteltu kestämään esimerkiksi maanjäristyksiä. Pääsimme kokeilemaan maanjäristyssimulaattoria sekä saimme kattavan esityksen siitä, kuinka suurta tuhoa maanjäristykset Japanissa todella aiheuttavat.
Matkan viimeinen ilta vietettiin Osakassa, jossa kokoonnuimme yhteiselle illalliselle paikalliseen ravintolaan. Viimeistään tässä vaiheessa näkyi, kuinka reissu oli yhdistänyt osallistujia ja vahvistanut yhteistä metsäläishenkeä – yksi matkan päätavoitteista. Matka oli saanut monen myös pohtimaan kansainvälistä uraa ja kiinnostumaan sahateollisuudesta.
Haluamme kiittää Metsämiesten Säätiötä apurahan myöntämisestä. Ilman säätiöltä saatua apurahaa, ei näin uniikin ja mieleenpainuvan opintomatkan järjestäminen olisi ollut mahdollista!
Lisätietoja:
Metsäylioppilas Julia Kilpiniemi, Puukaupallinen Kerho ry, julia.kilpiniemi@helsinki.fi, puh. 0458428891