Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Puunkorjuu- ja puutavara-autokuljetusyritysten johtajuutta ja sen tulevaisuutta selvitetään Metsämiesten Säätiön tuella

keskiviikkona, 26.06.2024

Itä-Suomen yliopistossa käynnistyneessä MMM, KTM Sanna Kasurisen väitöskirjatyössä pureudutaan metsäalan pk-yritysten johtamisen tarpeisiin ja haasteisiin niin yrittäjän, työntekijän kuin tilaaja-asiakkaankin näkökulmasta.

Metsäalan työmarkkinoiden muutos, entistä monipuolisemman osaamisen odotukset työntekijöiltä yhdistettynä työvoiman saatavuuden haasteisiin asettavat suomalaisten puunhankinnan pk-yritysten (metsäkone- ja puutavara-autoyritysten) johtamisen entistäkin kovemmalle koetukselle. – Miten suomalainen metsäala on valmis mukautumaan työtekijöiden monimuotoistumiseen, ja toisaalta ovatko työntekijät valmiita työskentelemään työyhteisössä, jossa itseohjautuvuus ja monipuolinen osaaminen ovat välttämättömiä?

Millaisen roolin tässä kuviossa ottavat pk-yrityksiltä palvelunsa hankkivat tilaaja-asiakkaat, jotka omalla toiminnallaan ohjaavat merkittävästi pk-yrityksen toimintaa? Muun muassa näihin kysymyksiin Kasurisen väitöskirjatyö pyrkii löytämään vastauksia.

Väitöskirja koostuu kolmesta osatutkimuksesta, joista ensimmäisessä selvitetään puunhankinnan pk-yrityksen johtamisen haasteita nyt ja tulevaisuudessa. Toisessa tutkimuksessa kartoitetaan työntekijöiden odotuksia ja tarpeita johtamista kohtaan ja heidän kokemustaan vaikutusmahdollisuuksista yrityksen toimintaan ja sen kehittämiseen. Väitöskirjan kolmannessa osatutkimuksessa selvitetään, miten pk-yrityksen tilaaja-asiakas voi vaikuttaa yrityksen toimintaan ja sen johtamiseen ja kehittämiseen.

Väitöstutkimuksen tavoitteena on arvioida johtamisen ja alais- ja työelämätaitojen nykytilannetta ja sen merkitystä työyhteisön kykyyn viestiä ja kehittää toimintaa puunhankintaverkoston toimijoiden tarpeet huomioiden. Lisäksi tutkimuksen tavoitteena on tuottaa näkökulmia ja ohjeita metsäkone- ja puutavara-autoyritysten toiminnan kehittämiselle.

Väitöksen ohjaajina toimivat professorit Kalle Kärhä, Pia Heilmann ja Jouni Pykäläinen Itä-Suomen yliopistolta.

Lisätietoja:
Tutkija, MMM, KTM Sanna Kasurinen, Itä-Suomen yliopisto, sanna.kasurinen(a)uef.fi, puh. 040 674 3098
Professori Kalle Kärhä, Itä-Suomen yliopisto, kalle.karha(a)uef.fi, puh. 050 475 4772

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.