Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
tiistaina, 13.10.2015
EU:lla on merkittävä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa ja metsäpolitiikassa. Metsäpoliittisten vaikuttamiskanavien ymmärtäminen on metsäalan korkeakoulutetulle tärkeä osa ammatillista pätevyyttä. Siksi Metsäylioppilaat ry, Joensuun Metsäylioppilaat ry ja Metsänhoitajaliitto, yhteistyössä järjestivät opintomatkan Brysseliin 23.-24.9. Matkan aikana vierailimme Euroopan parlamentissa, Suomen pysyvässä EU-edustustossa ja Euroopan metsätalolla (European Forestry House).
Matkalle löytyi halukkaita lähtijöitä yli neljäkymmentä, mutta paikkoja oli rajoitetusti. Halusimme, että ilmoittautuminen ei ole kilpajuoksu, vaan matkalle valittiin motivoituneimmat hakijat. Suurin osa matkalle hakijoista ilmaisi olevansa kiinnostunut kansainvälisistä työtehtävistä, osa myös koki yliopistosta saamansa tiedon riittämättömäksi. Matkalle valittiin opiskelijoita kaikista opintojen vaiheista.
Euroopan metsätalossa monet metsäalan organisaatiot toimivat saman katon alla aivan parlamenttia vastapäätä. Pääsimme kuulemaan metsäalan EU-vaikuttamisesta muun muassa metsänomistajien, valtioiden metsäorganisaatioiden ja paperiteollisuuden näkökulmasta. Meille esittäytyivät Confederation of European Forest Owners (CEPF). European State Forest Association (EUSTAFOR), European Forest Institute (EFI), Innovawood ja Bureau of Nordic Family Forestry (NSF). Lisäksi paikalle kutsustamme saapuivat The onfederation of European Paper Industries (CEPI) ja MTK. Puhujille asetimme toiveita teemoista. Näin ollen esimerkiksi Harald Mauser EFI:stä kertoi meille Euroopan unionissa vaikuttamisesta, Clemens von Doderer CEPF:stä painotti Euroopan metsästrategiaa ja Emma Berglund NSF:stä kertoi ajankohtaisteemoista.
Illalla oli mahdollisuus nauttia Brysselin kauneudesta, kierrellä suklaapuodeissa, maistella vohveleita ja rentoutua toisten opiskelukavereiden seurassa vapaasti tai yhteisellä kävelykierroksella. Illallisella pääsimme iloitsemaan laatuajasta toisen kampuksen opiskelijoiden kanssa. Yhteisiä tilaisuuksia eri kampusten opiskelijoilla kun on harvakseltaan.
Toisena matkapäivänä suuntasimme kohti Euroopan parlamenttia. Mari Tuomisen ohjaama vierailukierros antoi hyvää perustietoa Euroopan unionin historiasta, rakenteesta ja vaikuttamisesta. Moni oli myös kiinnostunut kuulemaan työmahdollisuuksista ja työn hakemisesta sekä kielivaatimuksista. Euroopan parlamentista suuntasimme kohti Suomen pysyvää EU-edustustoa, jossa meille Kaisa Amaralin pitämän yleisesittelyn lisäksi, metsätalouden erityisasiantuntija Tapani Kytölä tiivisti Euroopan unionissa keskeisiä metsään liittyviä asioita.
Metsäylioppilaat olivat matkassa hyvällä joustavalla asenteella. Aktiiviset metsäylioppilaat jättivät vierailukohteissa hyvän kuvan itsestään. Kiitämme mukana olleita opiskelijoita, vierailukohdejärjestöjä sekä matkan mahdollistaneita sponsoreita: Metsämiesten Säätiötä, Suomen Metsäsäätiötä, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoja sekä Suomen Metsätieteellistä Seuraa matkan mahdollistamisesta.
Lisätietoja:
Metsäylioppilas Satulotta Ansiomäki, Metsäylioppilaat ry, satulotta.ansiomaki(at)helsinki.fi
Asiamies Johanna Hristov, Metsänhoitajaliitto, johanna.hristov(at)metsanhoitajat.fi