Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
maanantaina, 05.08.2024
Osallistuin IUFRO:n Tukholmassa järjestettyyn maailmankonferenssiin viisipäiväisesti. Näin väitöskirjatutkijana päivät olivat täynnä mitä mielenkiintoisinta ohjelmaa. Ne sisälsivät verkostoitumista, kunnianarvoisia puhujia (esimerkiksi avajaisissa kuultiin Ruotsin kuninkaan ja parin ministerin puheenvuorot), tiedonvälitystä, alan ajankohtaisia tutkijaesityksiä, kohdevierailun Wallenbergin Wood Science Centeriin ja Helsingin yliopiston metsätieteiden osaston esittelyä sen omalla näyttelyosastolla. Itselleni tämä oli toinen kerta IUFRO konferenssissa, sillä osallistuin myös viime vuonna Australiassa järjestettyyn IUFRO Div 5 konferenssiin. Näin ollen näin paljon entuudestaan tuttuja henkilöitä. Suomalaiset ovet selkeästi olleet IUFRO:ssa vuosikymmeniä hyvin merkittävässä roolissa. IUFRO:n konkarit selvästikin pyrkivät esittelemään meitä uusia tulokkaita kansainvälisesti ja varmistamaan kansainvälisten verkostojen jatkuvuuden Suomeen, mikä on tärkeää. Oma mentorini, väitöskirjani ohjaaja Anne Toppinen piti torstaina keynote -puheenvuoron 4000 katsojan edessä.
Ydinviestinä oli itselleni hänen puheessaan yhteistyön, biokiertotalouden ja resilienssin kasvavat merkitykset. Konferenssissa puhuttiinkin teemoina paljon biokiertotaloudesta, innovaatioista ja resilienssistä. Metsiltä odotetaan paljon todella moninaisten ongelmien ratkaisijana. Taloudellisen arvon lisäksi olisi kyettävä tuottamaan myös ekologista ja sosiaalista arvoa. Innovaatioista puhuttiin paljon ja niiden syntyä saimme tarkemmin seurata oman ryhmäni kohdevierailulla Wallenbergin Wood Science Centeriin. Kohdevierailulla selvisi, että siellä kemiaan syvällisesti perehtyneet tutkijat kehittävät monenlaisia uusia puupohjaisia materiaaleja tarkoituksenaan korvata fossiilisiin pohjautuvia materiaaleja. Tuntui olevan mahdollista kehittää puusta erilaisia ominaisuuksia sisältäviä tuotteita, tarpeen mukaan joko lyhytikäisiä biohajoavia (korvaten esim. muovin tai lääkkeiden osana hajoten elimistöön) tai kestäviä ja pitkäikäisiä (esim. rakennuksissa halutaan tällaisia ominaisuuksia). Läpinäkyvyys ja taipuisuus olivat ominaisuuksia, joita on mahdollista saada kemiallisesti irti puusta, näin ollen voitaisiin korvata esimerkiksi ikkunoissa lasi tai tehdä katto läpinäkyvämmäksi korvaten keinovalaistus. Jopa neovalomainen valaistus oli mahdollista saada puusta irti tietyin prosessein. Mutta innovaatiohan ei ole innovaatio, ellei sitä oteta käyttöön esim. markkinoilla. Keskuksessa pyrittiinkin tukemaan tutkijoita kaupallistamaan ideoitaan ja luomaan startuppeja.
Oma hankkeeni DecarbonHome (https://decarbonhome.fi/) ja muu Helsingin yliopiston metsätieteiden osaston tutkimus oli näyttävästi esillä tapahtumassa ja sen tutkijat pitivät monenlaisia mielenkiintoisia esityksiä. Näissä esityksissä tuotiin esiin puun ja luontopohjaisten ratkaisujen merkitystä urbaaneissa ympäristöissä, puurakentamisen kokonaiselinkaarta kiertotaloutta unohtamatta, ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä puukerrostalossa asumisesta sekä monia muita aiheita. Helsingin metsätieteiden osastolla oli IUFRO:n maailmankonferenssissa myös ensimmäistä kertaa oma näyttelyosasto ja olin osa sen järjestelykomiteaa.
Näyttelyosastolla pyöri video tutkimuksesta, jota Helsingin yliopiston metsätieteiden osastolla tehdään ja aihepiiriä avasi myös metsätieteiden osaston tuore posteri. Lisäksi osastolla oli nähtävillä promoversio uudesta metsänomistajien ajatuksia tutkimustietoon pohjautuen avaavasta Serendip -pelistä sekä eduforumista (https://forum4edu.com/), joka on uudenlainen verkostomainen tapa tuottaa ja jakaa sekä tehdä laadukasta opetusmateriaalia yliopistojen käyttöön kansainvälisesti.
Kaiken kaikkiaan IUFRO:n maailmankonferenssi Tukholmassa oli monipuolinen ja kansainvälinen katsaus metsäntutkimuksen tämänhetkisiin teemoihin. Suomi oli näkyvästi edustettuna ja tämän kaltainen
kansainvälinen yhteistyö on erittäin tärkeää myös jatkossa, sillä metsien merkitys arvon tuottajina, innovaatioiden lähteenä ja hyvinvoinnin varmistajina tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa.
Kiitos Metsämiesten säätiölle IUFRO-matkani rahoittamisesta!
Lisätietoja:
Väitöskirjatutkija Anne Viljanen, Helsingin yliopisto, anne.viljanen(a)helsinki.fi, puh. +358 50 5996497