Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
perjantaina, 01.03.2024
Alanvaihtajien mietteitä metsäalaa kohtaan selvitettiin 2023 loppuvuodesta teetetyllä kyselyllä, johon vastasi 132 metsäammattilaisena työskentelevää alanvaihtajaa eri metsäorganisaatioista. Kyselyllä haluttiin kartoittaa alanvaihtajien odotuksia metsäalaa kohtaan ja miten nämä odotukset ovat työelämässä toteutuneet.
Tutkimuksesta selviää, että valtaosa kyselyyn vastanneista on tyytyväinen tekemäänsä alanvaihtoon, ja 87 % uskoo pysyvänsä metsäalan töissä pitkään. Parasta metsäalalla: työympäristö luonnossa, itsenäinen työ ja monipuoliset työtehtävät Houkuttelevimpina tekijöinä metsäalalle siirtymiseen pidettiin metsäistä työympäristöä, itsenäistä työtä ja monipuolisia työtehtäviä. Näiden odotusten koettiin toteutuvan työelämässä hyvin, ja samat asiat nimettiin myös alan parhaiksi puoliksi.
Jokainen hyvää työilmapiiriä, asiakaspalveluhenkisyyttä ja haastavaa työtä odottanut koki näiden odotusten toteutuvan täysin. Odotuksia hyvin vastaavaksi koettiin myös hyvä työllisyystilanne, säännöllinen työaika, liikkuva työ, luonnossa liikkumisen terveysvaikutukset ja omien metsien hoitotaidon kehittyminen. Heikosti toteutuvana pidettiin mahdollisuuksia vaikuttaa metsäpolitiikkaan ja ympäristöasioihin. Melko heikosti toteutuvana nähtiin myös uramahdollisuudet.
Työntekijät kaipaavat vaihtelua työelämään, palkka myös keskiössä. Suurimmaksi syyksi lähteä edellisestä työpaikasta vastaajat nimesivät halun saada vaihtelua työelämään. Tosin verrattaessa vastauksia sukupuolten välillä, vaihtelua merkittävämmäksi tekijäksi naisilla nousi tyytymättömyys palkkatasoon edellisessä työssä. Hyvää palkkaa odottavista naisista 86 % kokikin sen toteutuvan metsäalalla, kun miehistä vastaava määrä oli vain 46 %.
Metsäalan tärkeimmäksi kehityskohteeksi koettiin palkkatason parantaminen vastaamaan työn vaativuutta. Työn vaatimustason ja kuormittavuuden koettiin lisääntyneen, ja jaksamisen tukemiseen toivottiin keinoja mm. työn oheen tulleen ylimääräisen ”sälän” vähentämisellä. Vastaajien kommenteissa nousi esiin myös huoli mm. maastotöiden vähenemisestä ja hoitamattomien metsien kunnosta.
Kysely on osa Hämeen ammattikorkeakoulun opinnäytetyötä, jota on rahoittanut Metsämiesten Säätiö.
Lisätietoja:
Metsätalouden amk-opiskelija Jonna Lahti, Hämeen ammattikorkeakoulu, raiskiojonna(a)gmail.com, puh.0408281675