Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
keskiviikkona, 19.10.2016
Olimme kevätlukukauden 2016 vaihdossa Mendelin yliopistossa Tšekissä. Vaihtoyliopistomme sijaitsi Brnossa, joka on merkittävä yliopistokaupunki maan kaakkoisosassa. Meitä lähti vaihtoon yhteensä viisi opiskelijaa, kaikki samalta vuosikurssilta Lapin Ammattikorkeakoulusta.
Vaihtoon lähteminen oli meille helppoa, koska meidän ei tarvinnut lähteä matkalle yksin ja koulujemme jo vuosia jatkuneen yhteistyön vuoksi meitä odotti perillä meille kaikille tuttu tsekkiläinen opiskelija, joka oli ollut edellisen lukukauden vaihdossa meidän koulussamme.
Vaihdosta muodostui meille monin tavoin hyvin opettavainen kokemus. Kenelläkään meistä ei ollut paljoa kokemusta ulkomailla reissaamisesta ja monia asioita emme olleet osanneet aavistaa. Olimme olleet etukäteen huolissamme mm. oman englannintaitomme riittävyydestä, mutta aika pian meille selvisi, että ongelma olikin paikallisten kielitaito. Onneksi sekään ei ollut ylitsepääsemätön ongelma kiitos Brnolaisen toverimme, joka pystyi tiukan paikan tullen toimimaan tulkkina.
Ennen vaihtoon lähtöä saimme valita mieleisemme kurssit Mendelin yliopiston englanninkielisistä metsäpuolen kursseista. Päädyimme ottamaan jokainen samat kurssit, joihin kuului mm. Euroopan ekosysteemit, riista ja metsästys, luonnontuotteet sekä kaukokartoitus. Lähes kaikki valitsemamme kurssit olivat maisteritasoa, joten niissä riitti ainakin haastetta.
Isoimpia haasteita olivat lähes joka kurssilla olevat suulliset esitykset sekä sienten, hyönteisten ja puiden latinankielisten nimien yhtäaikainen opettelu. Ehkä suurin ero opiskeluumme Suomessa olikin kurssien yhtäaikaisuus ja muuttumaton lukujärjestys, jolloin kaikki lopputentit ovat samoihin aikoihin. Opiskelu oli myös vähemmän käytännönläheistä, vaikka monet kurssit koostuivatkin käytännön ja teorian osioista. Suomessa esim. maasto-opetuksessa pääsemme yleensä itse tekemään jotakin konkreettista, kun taas Tšekissä saatoimme vain käydä katselemassa puita, eläimiä tai sahoja.
Päädyimme hankkimaan oman yhteisen vuokra-asunnon opiskelija-asuntoloiden sijaan, koska olimme kuulleet niiden olevan toisinaan rauhattomia. Sopivan asunnon löytäminen oli haastavaa, koska tarvitsimme ison kalustetun asunnon lyhyeksi aikaa. Lopulta sopiva asunto kuitenkin löytyi vain vähän ennen vaihtoon lähtöä. Asuntomme sijaitsi aivan kaupungin keskustassa loistavien julkisten liikenneyhteyksien lähellä, ja kouluunkin oli vain muutama kilometri.
Matkustelu Tsekistä muihin Keski-Euroopan maihin on suomalaisesta näkökulmasta todella edullista ja vaivatonta. Me kävimme Itävallassa, Slovakiassa ja Puolassa vaihto-opiskelumme aikana, lähinnä vain suurissa kaupungeissa. Kaikissa maissa erityisesti "vanhojen kaupunkien" alueilla oli vahvasti turismipainoitteista toimintaa, joten englannilla pärjäsi hyvin. Matkat taitoimme pelkästään busseilla, mikä oli erittäin halpa ja mukava tapa matkustella; busseissa oli jopa omat näytöt joilla voi muun muassa pelata tai katsoa elokuvia.
Matkustaessa oli mielenkiintoista nähdä, miten metsät ja puusto muuttuivat, kun liikkui sisämaassa sekä maasta toiseen. Voimakasta maataloutta oli kuitenkin joka maassa. Eräällä kurssilla kävimme myöskin Tsekin, Itävallan ja Slovakian yhteisellä rajalla, joka oli Morava-joen ja Thaya-joen yhtymäkohdassa.
Kaiken kaikkiaan lukukausi oli erittäin opettavainen kokemus niin ammatillisesti kuin kansainvälistymisen kannalta.
Lisätietoja:
Metsätalousinsinööriopiskelija, Lapin ammattikorkeakoulu, Anniina Kietäväinen,
anniina.kietavainen(at)gmail.com