Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
perjantaina, 01.02.2019
Sekä museo- että metsäala ovat suuressa yhteiskunnallisessa murroksessa. Siihen vaikuttavat kestävyysajattelu, digitalisaatio, globalisaatio, yhteiskunnan rakenteelliset muutokset, tietoyhteiskunnan erityispiirteet sekä talouden, toimintatapojen ja asenteiden muutokset. Puun käytön lisääntyminen, metsäbiotalouden kehittyminen, metsien uudet käyttömuodot ja kaikkien aikojen vilkkain ja moniarvoisin metsäkeskustelu tarjoavat Lustolle mahdollisuuden kehittää toimintaansa ja palveluitaan entistä tiiviimmin osana suomalaista metsäkenttää, jossa metsäkulttuurille, metsäsuhdeajattelulle sekä kulttuurisille näkökulmille on uudenlaista kysyntää.
Lusto käynnisti vuonna 2018 Metsämiesten Säätiön rahoituksella ”Metsä + Museo > Metsämuseo: Lusto osallistavana alustana” -hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää verkostomaista museotyötä ja Lustoa osallistavana alustana, mikä tarjoaa metsäalalle mahdollisuuden osallistua uuden yhteiskunnallisemman museokonseptin luomiseen. Uuden konseptin kautta metsiin ja metsien käyttöön liittyvä, aikaa kestävä, luotettava ja päivittyvä sisältö linkittyy ymmärrettävällä, elämyksellisellä ja vaikuttavalla tavalla metsäkulttuurin kokonaisuuteen ja sen pitkään aikajatkumoon tiedonvälitystavasta tai -paikasta riippumatta.
Suomen Metsämuseo Lustolle laadittiin uusi strategia ajalle 2018-2022, jonka tavoitteena on kehittää Lustosta Suomen vaikuttavin museo. Tämä edellyttää mm. tiivistä yhteistyötä ja kumppanuutta metsäalan toimijoiden kanssa, metsäkulttuuriin ja -kulttuuriperintöön liittyvää vahvaa asiantuntijuutta sekä kansallista roolia luotettavan ja monipuolisen metsätiedon välittäjänä. Samalla uudistettiin museon organisaatiota tukemaan strategian toteuttamista.
Hankkeen ensimmäisen vuoden aikana on vahvistettu metsätietoon liittyviä yhteistyöverkostoja ja valmisteltu metsätiedon elämykselliseen jakamiseen liittyvien kumppanuuksien rakentamista. Lusto on mm. osallistunut kansallisen metsäneuvoston työskentelyyn ja kansallisen metsästategian päivittämiseen, suunnitellut biotalouden näyteikkunakonseptia yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston kanssa sekä osallistunut biotalouteen panostavan Savonlinnan teknologiapuiston ohjausryhmätyöskentelyyn.
Lisätietoja:
Johtaja Pekka Äänismaa, Lusto - Suomen Metsämuseo, pekka.aanismaa(at)lusto.fi, puh. 050 378 4033