Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
perjantaina, 03.03.2023
Hankkeen tavoitteena parantaa metsäkoneenkuljettajien ja metsäautonkuljettajien työhyvinvointia ja työkykyä, sekä työturvallisuutta ja työn sujumista. Hankkeessa on kehitetty malli metsäkoneenkuljettajien ja metsäautonkuljettajien työhyvinvoinnin ja työkyvyn, sekä työturvallisuuden ja työn sujumisen edistämiseen. Toisena tavoitteena on ollut yritysten talouden, sekä eri
toimijoiden verkostoyhteistyön kehittäminen.
1) Hankkeen tausta
Hankkeen taustalla on toimialan yrityksille tehty puhelinhaastattelu, johon osallistui 38 yritystä. Haastattelussa selvitettiin terveyden ja työkyvyn, sekä työturvallisuuden ja työn sujumisen kannalta tärkeimmät kehityskohteet.
1.1) Terveys- ja työkyky
Terveyden osalta työkykyä uhkaavia ongelmia ovat tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyvyn heikkeneminen, niskan, olkanivelten ja yläraajojen kuormitus ja kiputilat, kiire ja stressi sekä huono palautuminen työpäivän jälkeen. Myös työergonomiaa painotettiin.
1.2) Työturvallisuus
Työturvallisuuden ja työn sujumisen osalta tärkeimpiä kehityskohteita ovat koneiden kunto ja käytettävyys, työtehtävien selkeät vastuut ja velvoitteet, sekä kirjalliset työohjeet. Myös toimivaa tilaajayhteistyötä painotettiin.
2) Toimenpiteet
Hankkeessa on toteutettu useita terveyteen ja työturvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä
2.1) Terveys ja työkyky
Halukkaat kuljettajat ovat osallistuneet yksilölliseen terveysvalmennukseen. Valmennuksen tukena on käytetty hankkeelle rekisteröityä www.wellnessmeny.fi -terveysportaalia. Jatkohankkeen tavoitteena on siirtää syntynyt valmennusmalli verkkokoulutusohjelmaan.
2.2) Työturvallisuus ja työn sujuminen
Työkohteisiin on tehty työturvallisuusauditointi LeanSafety 6S -mallin mukaan. Tavoitteena on laatia yrityskohtainen työ- ja toimintaohjeistus, jota voidaan hyödyntää verkkokoulutusohjelmassa sekä yhteistyössä metsäalan koulutusta tuottavien oppilaitosten kanssa.
3) Jatkosuunnitelma
Hankkeen toimenpiteet on toteutettu Pohjois-Suomen alueella. Jatko-osan tavoitteena on jalkauttaa ja laajentaa saavutetut hanketulokset maanlaajuiseksi toiminnaksi vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 toteutettu hankeosio on osoittanut selvästi toimialan henkilöstön työhyvinvointia, työkykyä ja työturvallisuutta uhkaavat tekijät. Valtaosa hankeyrityksistä on pien- ja mikroyrityksiä ja myös yritystoiminnan kehittämisen painoalueet ovat tarkentuneet. Myös verkostoyhteistyön merkitys korostuu jatkohankkeessa.
3.1) Verkkokoulutusohjelma
Tärkeänä osana jatkohankkeessa on yritysten ja niiden henkilöstön työhyvinvoinnin, työturvallisuuden ja työn sujumisen, sekä osaamisen kehittäminen verkkokoulutuksen avulla. Verkkokoulutuksen ja muiden toimenpiteiden sisältö on rakentunut vuonna 2022 toteutetun hankeosion aikana. Kehittämisen kokonaisuus on laaja, minkä vuoksi verkkokoulutusmalli soveltuu hyvin toimialan yritysten henkilöstötuottavuuden sekä henkilöstön työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden kehittämisen välineeksi.
Verkkokoulutus toteutetaan neliosaisena kokonaisuutena, jonka osiot ovat:
*Terveyden ja työkyvyn edistäminen
*Työturvallisuus ja työn sujuminen
*Vakuuttaminen
*Liiketoiminnan kehittäminen
Hankkeen aikana on tullut esille myös tarve kehittää oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä. Käytännön suunnitelma laaditaan yhteistyössä REDUn kanssa.
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Tapani Tohka, BPM-Palvelut Oy, tapani.tohka(a)bpmpalvelut.fi, puh. 0415251726
Terveyssivusto:
www.wellnessmeny.fi
Laatupolku -sivusto
www.laatupolku.fi
Taukoliikuntavideo
https://vimeo.com/747654191
Yrittäjäkyselyn raportti
https://laatupolku.fi/wp-content/uploads/2022/12/LIITE-1.-Kyselyraportti-Metsa.pdf
Lean Safety 6S -mallin työkirja
https://laatupolku.fi/wp-content/uploads/2019/05/Lean_Safety_Tyokirja_201804.pdf