Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Elävää perintöä Lustossa - Luston työnäytökset ja tapahtumat

maanantaina, 13.12.2021

Työnäytökset ja tapahtumat ovat keskeinen osa Luston vuorovaikutteista ja elävää metsäkulttuuriperintöä. Ne kertovat metsäkulttuurin merkityksestä ja tuovat esiin ihmisen suhdetta metsään ja luontoon. Työnäytökset ja tapahtumat välittävät myös tietoa metsähistoriasta, ja niissä voi nauttia esimerkiksi entisajan nostalgiasta tai tutustua perinteisiin käsityötaitoihin.

Toukokuussa järjestetyissä koululaistyöpajoissa tutustuttiin pölyttäjien maailmaan, ja niiden merkitykseen jokapäiväisessä elämässämme. Työpajassa askarreltiin luonnonmateriaaleista kimalaisia ja muita pörriäisiä. Koululaisten tekemät kimalaiset ja pörriäiset pääsivät elokuun lopulla pienoisnäyttelyyn Luston ulkovitriineihin osana Luonnon konserttisali -tapahtumaa.

Luston teroituspäivillä kesäkuussa teroitettiin asiakkaiden tuomia metsä- ja käsityökaluja. Heinä- ja elokuun työnäytöksissä esiteltiin päretöitä, moottorisahaveistoa, tervanpolttoa, lastuvuolentaa ja vakkojen tekoa. Elokuussa kisattiin Sumoki ry:n järjestämässä moottorisahauksen Suomen mestaruuskisoissa Luston piha-alueella.

Elokuun lopulla Metsähallituksen järjestämä Luonnon konserttisali – Bombus Hypnorum tarjosi Luston piha-alueella yli 600 henkilölle elämyksiä, oppimista ja tekemistä. Päivä huipentui visuaaliseen konserttiteokseen auringon laskiessa. Syyskuussa vietettiin viidennen kerran Sadonkorjuujuhlaa. Ohjelmatarjonta sisälsi perinteisiä kädentaitoja kuten päretöitä sekä työpajoja, talutusratsastusta ja puun kuormausta simulaattorilla. Museon takapihalle levittäytyi Sadonkorjuutori, jossa oli myynnissä satokauden antimia. Rompetorilla myytiin museon käytöstä poistettua, metsähistoriaan liittyvää opetus- ja käyttöesineistöä sekä moottorisahaveistoksia.

Kahden vuoden tauon jälkeen voitiin jälleen järjestää perinteinen Joulupuun päivä marraskuun lopussa, ja palautteen perusteella kävijät olivat hyvin tyytyväisiä tapahtuman antiin ja tapahtumaan kokonaisuutena. Museoliiton "Opi museossa" -viikolle sekä yleisesti oppimisen ja opetuksen tueksi koostettiin Luston verkkosivuille Tunne metsä -aineistopaketti, jonka tavoitteena on vahvistaa lasten metsäsuhdetta. Aineistopaketin tehtävät johdattelevat aistimaan, aktivoivat tekemisen pariin sekä herättelevät keskustelemaan ja pohtimaan.

Metsämiesten Säätiön rahoitus mahdollisti tapahtumakokonaisuuden järjestämisen Lustossa. Tapahtumien kautta museovieraille tuotettiin kokemus elävästä, elämyksellisestä ja vuorovaikutteisesta museosta sekä tarjottiin uudenlaisia oppimiskokemuksia.

Lisätietoja:
Asiakaspalveluvastaava Päivi Ronkanen, Suomen Metsämuseo Lusto, paivi.ronkanen(a)lusto.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.