Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
torstaina, 18.01.2018
Ihmiset ja osaaminen ovat metsäalan uudistumiskyvyn edellytys. On varmistettava, että metsäammattilainen jaksaa ja osaa kehityksen edellyttämällä tavalla. Tarvitsemme uutta ajattelua johtamiseen, uutta osaamista ja ymmärrystä kokonaisuudesta. Itsensä johtaminen on keskiössä meidän kaikkien työarjessa. Työverkostotaitojen jatkuva ylläpito on oleellinen osa metsäammattilaisenkin onnistumista. Johtamisakatemian työ tukee metsäalan uuden työkulttuurin kehittymistä – hyvinvoiva ihminen on tuottava.
Johtamisakatemia on pureutunut edellä mainittuihin teemoihin vuosina 2015 – 2017 kuudella kurssilla, jotka ovat koonneet yhteen 130 keskeistä toimialan johtajaa ja vaikuttajaa sekä alan ulkopuolista henkilöä. Akatemia määrittää hyvää johtamista sisäisen motivaation ja positiivisen psykologian näkökulmista. Lisäksi vuorovaikutuksen merkitystä korostetaan: vuorovaikuta – vaikuta vuorotellen. Hyvinvointituottavuus ja palveluliiketoiminnan uudistumisen haasteet ovat kiinnittäneet aineettomien tuotantotekijöiden korostamisen konkreettiseen arkeen. Akatemian voima perustuu tasokkaisiin alustuksiin ja toimialan ulkopuolisten osallistujien panokseen sekä etenkin kurssilaisten avoimeen vuorovaikutukseen.
Johtamisakatemiassa ovat nousseet voimakkaimmin esille annetussa viitekehyksessä seuraavat teemat:
Akatemian henkeä kuvaavia poimintoja Johtamisakatemiaan osallistuneiden henkilöiden kirjoittamista Vaikuttaja-blogeista (blogit löytyvät Johtamisakatemian verkkosivuilta):
Osana Johtamisakatemiaa on toteutettu vuosittain kaksi Metsäalan Johtamisakatemian vaikuttajabrunssia. Tilaisuudet ovat pitäneet yllä Johtamisakatemian käyneiden hyvän johtamisen verkostoa. Vuonna 2017 teemoina olivat Hyveet työssä – mitä ja miksi? (eetikko Antti Kylliäinen) ja Keskiluokkaisen metsäalan uusi identiteetti (professori Juha Siltala). Näitä ajatuksia jalkautettiin käytäntöön akatemialaisten keskustelun lisäksi metsäalanulkopuolisten palveluliiketoiminnan esimerkein.
Johtamisakatemian kurssit 1-6 muodostavat jo nyt ainutlaatuisen ja voimakkaan kokonaisuuden metsätalouden menestymisen edistämiseksi. Akatemia on esimerkillinen koko toimialan yhteinen ponnistus yli toimialarajojenkin tarkasteltuna. Työtä jatketaan ja vuonna 2018 toteutetaan neljä kurssia hyväksi todetulla konseptilla.
Metsämiesten Säätiön toimitusjohtaja Ilari Pirttilä lausui Metsäalan Johtamisakatemian syntysanat 16.4.2015 seuraavasti: ”Metsien käytössä olemme maailman johtavia maita – sama asema on nyt tavoitteena ihmisten osaamisessa, motivaatiossa ja johtamisessa”. Johtamisakatemian on rahoittanut Metsämiesten Säätiö ja sen käytännön järjestämisestä on vastannut Metsäteho Oy.
Lisätietoja:
Erikoistutkija Arto Kariniemi, Metsäalan Johtamisakatemia, arto.kariniemi(at)metsateho.fi,
puh. 040 530 7158
Viestintäkoordinaattori Laura Kammonen, Metsäteho Oy, laura.kammonen(at)metsateho.fi,
puh. 040 570 4777