Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Nuoret mukaan kertomaan metsäalan opinnoista – uusia tapoja metsäalan opintojen markkinointiin

tiistaina, 29.10.2024

Kuusi metsäopetusta tarjoavaa oppilaitosta läntisessä Suomessa on ideoinut Tulevaisuuden osaajaksi metsäalalle -hankkeen osatoteuttajina tuoreita tapoja kertoa nuorille metsäalan opinnoista ja saada alalle motivoituneita opiskelijoita.

Osatoteuttajat esittelivät pilotoimiaan ”metsäalan sisäänheittokursseja” webinaarissa, jonka tulokset voi tiivistää kolmeen kohtaan:

  1. Nuorille nuorten äänellä: opiskelijat itse mukaan kertomaan opinnoista
  2. Koko metsäala mukaan toimintaan: metsäpäivät ja Metsä-TET
  3. Kertaus on opiskelijahankinnan äiti – tietoa metsäalasta ja -opinnoista jaettava säännöllisesti eri tavoin

Samat asiat hieman laveammin eli konsteja metsäalan ja sen opintojen tutuksi tekemiseen:

1. Säännöllinen yhteydenpito oppilaitosta ympäröivän maakunnan yläkoulujen ja lukioiden opoihin: käydään kertomassa kouluilla alan opiskelu- ja työmahdollisuuksista. Tässä kannattaa hyödyntää jo opiskelemassa olevia nuoria. Kun nuoret kertovat omista opinnoistaan omin sanoin, pysyy kuulijoiden mielenkiinto yllä ja viesti menee paremmin perille.Tredussa metsäalan tutor-opiskelijat vierailivat yläkouluilla kertomassa opinnoistaan. He olivat itse suunnitelleet ja toteuttaneet käyttämänsä esittelymateriaalin periaatteella ”vähän tekstiä, paljon kuvia ja puhetta”. Palaute tällaisista kouluvierailuista on ollut hyvää ja toimintaa jatketaan. Myös TAMKissa rohkaistaan opiskelijoita esittelemään opintojaan omissa aiemmissa kouluissaan, lukioissa tai ammatillisissa oppilaitoksissa.

2. Metsäpäivät: tehdään metsää ja metsäalan mahdollisuuksia tutuksi nuorille. Kpedussa ja Tredussa kehiteltiin metsällisten yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettava monipuolinen metsäpäivä. Päivässä on paljon tehtävärasteja ja muuta toiminnallisuutta, mutta myös sopivasti asiaa metsäalan opinnoista ja töistä. Päivät toteutettiin toukokuun lopulla. Kohderyhmänä päivissä ovat 8-luokkalaiset, jotka seuraavana vuonna hakevat toisen asteen opintoihin. Metsäalan oppilaitosten on hyvä näkyä myös alan yhteisissä tilaisuuksissa: messuilla ja tapahtumapäivissä. Sedussa kehiteltiin uusi Metsämatch-tapahtuma, jossa oli laajasti mukana metsäalan toimijoita ja sidosryhmiä. Tapahtuma oli kaikille avoin ja siellä vieraili myös lähiseudun yläkoulujen oppilaita.

3. Tutustumisjaksot (TET-päivät) metsäalasta jo kiinnostuneille nuorille. Jakson pituus voi vaihdella yhdestä päivästä useampaan. Tavoitteena on, että metsäalaa harkitseva nuori saa jaksolla realistisen kuvan alan opinnoista ja töistä. Jaksolla on monipuolinen ohjelma, johon kuuluu mm. tutustumista oppilaitokseen ja opintoihin sekä maastokäyntejä niin manuaalisen kuin koneellisen puunkorjuun harjoitustyömaille. Tredussa Metsä-TET-jakso toteutetaan yhteistyössä paikallisten metsäalan toimijoiden kanssa: nuori pääse tutustumaan paitsi oppilaitokseen myös metsänhoitoyhdistyksen ja Metsähallituksen töihin. Näin nuori saa monipuolisen kuvan alan opinnoista ja työmahdollisuuksista.

4. Tietopaketit metsäalan opinnoista: TAMKissa tuotettiin laaja tietopaketti metsäalan korkeakouluopinnoista. Tietopaketin suunnittelivat ja toteuttivat opiskelijat osana omia projektiopintojaan. Tietopaketissa esitellään ammattikorkeakoulut ja yliopistot, joissa voi opiskella metsäalaa, vinkataan tulevaisuuden työmahdollisuuksista ja kerrotaan kuvin ja sanoin opiskelusta. Koska paketin ovat toteuttaneet nuoret opiskelijat, se on nuorten näköinen ja keskittyy niihin asioihin, jotka nuoret itse haluavat opinnoistaan esille tuoda. Pakettia voi hyödyntää myös kouluvierailuilla. Edellä mainittujen toimintatapojen lisäksi avoimet ovat ja muut vastaavat tapahtumat, joissa nuoret, heidän vanhempansa ja kaikki kiinnostuneet voivat tutustua oppilaitokseen ja sen tarjoamaan koulutukseen, ovat kaikissa hankkeessa mukana olleissa oppilaitoksissa jokavuotista toimintaa.

Tulevaisuuden osaajaksi metsäalalle -hankkeen tuloksia
Osatoteuttajien webinaari päätti Tulevaisuuden osaajaksi metsäalalle -hankkeen toiminnan. Hankkeen päätavoitteena oli lisätä metsäalan koulutuksen ja töiden vetovoimaisuutta ja kasvattaa alan oppilaitosten hakijamääriä. Hankkeen tuloksena on mm. toteutettu yläkoulujen ja lukioiden opoille tarkoitettu Metsäalalle! -tietopaketti helpottamaan metsäalan mahdollisuuksien esittelyä opo-tunneilla, tuotettu metsäalan opintoja esittelevä video ja esite sekä koottu listaus läntisessä Suomessa kouluyhteistyötä tekevistä metsäalan toimijoista.

Tuotokset löytyvät hankkeen verkkosivulta, ja sieltä löytyy myös osatoteuttajawebinaarin esitykset. Tulevaisuuden osaajaksi metsäalalle -hanketta rahoitti Metsämiesten Säätiö ja toteutuksesta vastasi Suomen metsäkeskus. Osatoteuttajina mukana olivat metsäalan perustutkintokoulutusta tarjoavat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedu, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Länsirannikon Koulutus Oy Winnova ja Peimarin koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Livia sekä metsäalan korkeakouluista Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK.

Osatoteuttajien yhteyshenkilöt:
opinto-ohjaaja Katri Kulkki, Kpedu
tiiminvetäjä Pauli Kokkonen, Ammattiopisto Livia
koulutusvastaava, opinto-ohjaaja Antti Virkkunen, Sedu
lehtori Päivi Tiiva, TAMK
opinto-ohjaaja Mervi Putkonen, Tredu
lehtori Jani Kujansuu, Winnova

Lisätietoja:
projektipäällikkö Minnamari Tuovinen, Suomen metsäkeskus, minnamari.tuovinen(a)metsakeskus.fi, puh. 040525 3676
https://www.metsakeskus.fi/fi/hankkeet/tulevaisuuden-osaajaksi-metsaalalle

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.