Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
maanantaina, 04.02.2019
Luonnonvarakeskuksessa (Luke) käynnistyi keväällä 2018 visakoivuun liittyvää neuvontaa ja tiedottamista edistävä hanke ”Visaopintopolku – visaoppia verkossa ja kansallismaisemassa”. Hankkeen tavoitteena on laatia opetus- ja neuvontapaketti Visaopintopolku, joka havainnollistaa visakoivun ominaisuuksia, kasvatuksen vaatimia metsänhoitomenetelmiä, jalostuksen mahdollisuuksia, laatua, arvonmääritystä ja käyttöä.
Visaopintopolku koostuu Punkaharjun tutkimusmetsään perustettavasta retkeilypolusta opastettuine kohteineen sekä visakoivua laajasti esittelevästä, verkkoon vietävästä sähköisestä havainto- ja opetusmateriaalista.
Miksi visaopintopolku?
Visakoivun kasvatus vaatii metsänomistajalta erityisosaamista ja suurta rahallista ja työpanosta. Visaseura on tehnyt arvokasta neuvontatyötä visankasvattajien osaamisen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi. Seuran suosituilla kesäretkillä – runsaat sata osallistujaa joka vuosi – visaneuvontaa on tehty valituilla visakohteilla.
Opetus- ja neuvontatyöhön tarvitaan lisää uutta materiaalia, koska esimerkiksi alan keskeinen oppikirja, Risto Hagqvistin ja Antero Mikkolan vuonna 2008 julkaisema ”Visakoivun kasvatus ja käyttö”, on ollut jo pitkään loppuunmyyty. Visaopintopolku –hanke vastaa siten suureen neuvonnan ja oppimateriaalin tarpeeseen. Pyrkimyksenä on ylläpitää ja parantaa metsäomistajien ja alan ammattilaisten osaamista ja kykyä kasvattaa entistä parempilaatuista visapuuta, mikä turvaisi visaraaka-aineen saatavuuden myös jatkossa.
Visan tunnettuuden ja käytön lisääminen kaikin tavoin on muutoinkin tarpeen. Visaviljelmien määrä on kasvanut merkittävästi 1990-luvulta lähtien nykyiseen 6500 hehtaariin. Visapuuta tulee lähivuosikymmeninä markkinoille huomattavasti suurempia määriä ja sen tarjonta tulee olemaan tasaista ja jatkuvaa. Visakoivun käyttöä voitaisiin - ja tulisi - lisätä erityisesti korkealuokkaisten, suuren lisäarvon omaavien design –tuotteiden valmistukseen.
Miksi juuri Punkaharjulle?
Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun tutkimusmetsässä kasvaa maamme monipuolisin ja laajin valikoima erilaisia visakoivumetsiköitä ja tutkimusta palvelevia kokeita, joita on perustettu Luonnonvarakeskuksen edeltäjän, Metsäntutkimuslaitoksen toimesta 1920-luvun lopulta aivan viime vuosiin asti. Edustettuina ovat kaikki ikäluokat alle 10-vuotiaista taimikoista aina 80-vuotiaaseen jo yli-ikäiseen puustoon asti. Valtaosa (10,5 ha) metsiköistä sijaitsee Laukansaaressa, kävelymatkan päässä Metsämuseo Lustosta ja Luonnonvarakeskuksen toimipisteestä. Punkaharjun visametsiköt tarjoavat erinomaisen ympäristön antaa visaopetusta monipuolisesti ja keskitetysti kävelyreitin varrella.
Metsämuseo Lustossa vierailee vuosittain noin 35 000 kävijää, ja Punkaharjun luonnonkaunis ympäristö houkuttelee paikalle runsaasti matkailijoita sekä kotimaasta että ulkomailta. Punkaharjulla on siten erinomaiset mahdollisuuden visakoivun tunnetuksi tekemiseen myös muiden kuin visakoivun kasvattajien keskuudessa, jos Lustossa kävijät saadaan poikkeamaan myös Visapolulle. Metsäpolun oheen on suunnitteilla visapuun käyttöä esittelevä näyttely Lustoon ja myöhemmin kierrätettäväksi muissakin museoissa ja näyttelytiloissa.
Sähköisen ympäristön rajattomat mahdollisuudet
Sähköinen oppimisympäristö tarjoaa laajat mahdollisuudet esitellä visakoivua monipuolisesti, koska sivu- ja kuvamäärät eivät ole rajoitteena. Sähköisiä oppisisältöjä voidaan helposti päivittää ja täydentää, ja niihin on mahdollista sisällyttää myös videoita ja erilaista virtuaalista aineistoa.
Retkeilypolku ja kuvauksia vuonna 2018
Hankkeen käynnistyttyä vuonna 2018 Punkaharjun tutkimuspuistossa olevista visametsiköstä selvitettiin visakoivun kasvatusketjun eri osien havainnollistamiseen parhaiten soveltuvat kohteet. Maastoon suunniteltiin retkeilypolun reitti, jonka kohteet tullaan merkitsemään opastauluin. Opastaulut on tarkoitus merkitä myös QR-koodein, jolloin kävijät voivat lukea sähköisiä tietosisältöjä matkapuhelimeen asennettavissa olevan ilmaisen sovellutuksen välityksellä.
Visaopintopolulla − maastossa ja verkossa – voidaan esitellä esim. seuraavia teemoja: visatyypit, alkuperän merkitys, siemenvisa, kloonivisa, viljelmän perustaminen, pystykarsinta, visautumattomien puiden poisto, harvennukset, päätehakkuu, kiertoaika, arvon määritys, visan laadun vaihtelu ja visapuun käyttö. Tietosisältöjä havainnollistetaan valokuvin, kopterikuvin ja videoin, joita on kuvattu Punkaharjun metsiköistä ja muista kohteista.
Visaopintopolku toteutetaan Metsämiesten Säätiön ja Luonnonvarakeskuksen rahoituksella kiinteässä yhteistyössä Visaseuran kanssa. Sen tekemisestä vastaa Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden työryhmä, jonka vetäjänä toimii Anneli Viherä-Aarnio.
Lisätietoja:
Asiantuntija Risto Hagqvist, Luonnonvarakeskus (Luke), risto.hagqvist(at)luke.fi,
puh. +358 29 532 2925
Erikoistutkija Anneli Viherä-Aarnio, Luonnonvarakeskus (Luke), anneli.vihera-aarnio(at)luke.fi,
puh. +358 29 532 5512