Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Halki, poikki ja pinoon

perjantaina, 18.12.2020

Kulunut vuosi painuu mieliin koronapandemian johdosta. Totuttuun elämänrytmiin ja tapoihin tuli yllättäviä muutoksia. Monen suunnitelmat siirtyivät ja jäi aikaa tehdä jotain muuta. Mökeillä ja pihapiireissä kansalaiset tarttuivat kirveisiin kuin mottitalkoissa ikään. Monissa yhteyksissä alkoi yksi jos toinenkin kertoilla hakanneensa halkoja ja kuntoilleensa hyötyliikunnan merkeissä. Niinpä monella omakotitaloasujalla ja mökkeilijällä on nyt polttopuun tarve katettu.

Ei niin huonoa aikaa, ettei jotain hyvääkin. Halonhakkuu ja sen myötä metsätyökulttuuri tulivat tutuksi monelle, ja hankkeen suhteen aika oli sopiva. Toteutus onnistui poikkeavissakin olosuhteissa muistuttaen samalla sodanjälkeisistä mottitalkoovuosista.

Hanke oli esillä Liperin Pärnävaaran ulkoilukeskuksen alueella, missä halonhakkaaja esiintyi kolmen viikon ajan. Niin lukemattomat ulkoilijat kuin kuntoilijatkin pysähtyivät katselemaan, kyselemään ja kertoilemaan omista halonhakkuistaan ja metsätöistään. Hyvin kävi esille, kuinka halonhakkuu on ollut merkittävässä roolissa, miten vaativaa se on ja kuinka tärkeää tulee jatkossakin olemaan osata tehdä halkoja. Halonhakkaaja pysyi onneksi sodanjälkeisen metsätyömaiden tehopakkauksen (kahden viikon ajan neljä mottia päivässä) vaatimassa tahdissa polttopuumäärien yltäessä neljään pinomottiin hakkuupäivinä.

Jakokosken kyläyhdistyksen lippulaiva Tähtikallio sai myös osakseen Metsämiesten Säätiön tukeman halonhakkuuperinteen työnäytöksen. Ympäristö luontopolkuineen, sotahistorioineen ja tähtitorneineen on vaikuttava miljöö ja täydentyi vielä halkomotilla.

Myös Syksynsatoa Liperissä -tapahtuma sai osakseen halkosatoa halonhakkaajan ilmestyessä paikalle. Ja jälleen löytyi porukasta aina joku, joka oli elantoa ansaitakseen tehnyt halkosavottaa. Heidän kanssaan on aina ilo vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia.

Hammaslahden Soinilan tilalla 5.12. vierailleet ja ostoksiaan tehneet asiakkaat saivat mielenkiintoista katsottavaa, kun keskellä tilaa oli halonhakkaja halkomassa isännän sinne rahtaamia puita. Pihan halki vaan kuului huudot, ja niin siinä hyvän kannustuksen myötä syntyi mukavasti tulosta. Päivän lopuksi pihapiirissä seisoi halkomotti - tämä Itsenäisyyspäivän juhlan merkiksi ja kunnianosoituksena metsäkulttuuriperinnölle.

Metsämiesten Säätiön tuki metsätyöperinteen ylläpitämiseksi on ollut arvokasta, mikä korostui entisestään nyt poikkeusaikoina mahdollistaessaan halonhakkuuntradition tunnettavuuden rakentamisen epätavallisissa olosuhteissa. Halonhakkaaja on aina ollut tervetullut mökkitontille ja metsätyökulttuuri kiinnostanut ihmisiä, se ilmeni jälleen lukuisina kiinnostuneina kyselyinä.

Hanke jätti ympärilleen hyvää mieltä, kiinnostusta oppia ja edesauttoi metsäperinteen säilymistä. Tärkeimpänä saavutuksenaan hanke lisäsi ihmisten innostusta halonhakkuuseen, keskeiseen osaan jokaista koskevaa metsätyöperinteen kulttuuria.

Lisätietoja:

evp rajavartija Antti Ticklén, antti.ticklen(a)gmail.com, puh. 0505114581

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.