Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Luston tapahtumakokonaisuus 2022

tiistaina, 03.01.2023

Joulukuun lopussa päättynyt hanke Metku-Metsäkulttuuripäivät ja muut tapahtumat toivat käytännönläheisesti esille ihmisen suhdetta metsään ja luontoon. Hankkeen avulla toteutettiin tapahtumakokonaisuus, jolla täydennettiin muita Luston toimintoja ja monipuolistettiin Luston palveluita sekä tarjottiin elämyksiä museokävijöille.

Metku – Metsäkulttuuripäivät järjestettiin kymmenettä kertaa viikonvaihteessa 17.–19.6.2022 ja kolmipäiväinen tapahtuma keräsi kaikkiaan 4 900 tapahtumakävijää. Lauantai oli tapahtuman selkeästi vilkkain päivä. Luston Metsäkulttuuripäivät on yksi Savonlinnan seudun alkukesän suurimmista tapahtumista ja valtakunnallisesti merkittävimpiä metsäkulttuuritapahtumia. Totuttuun tapaan Metkussa oli erilaisia työnäytöksiä, - pajoja ja näytteilleasettajia lähes neljäkymmentä.

Metkujen tämän vuoden teemana oli Tunne metsä, joka näkyi tapahtumassa metsäperinteiden ja metsän arvojen kautta sekä Luston elävän perinnön työssä, kuten päretyöt ja tervanpoltto. Päivittäin pidettiin Metku-lavalla tietoiskuja metsäsuhteista ja metsäsuhdetutkijat olivat tavattavissa ja juttelemassa metsäsuhteista Siimes-teltassa. Teema sisälsi lisäksi tietoiskuja mm. alueellisesti merkittävistä ilmiöistä kuten Paasveden pirusta ja Vihreän kullan kulttuuritiestä sekä Luston erikoisnäyttelyteemaan liittyvästä puurakentamisesta. Tunne metsä -yhteisötaideteosta tehtiin piirtämällä puu, josta Metku-päivien päätteeksi muodostui yhteisöllinen metsä.

Lasten yhteinen metsäkokemus syntyi Pirpana Menninkäisen ja Minni Peikon luontoretkellä, jossa lapset tunnistivat ja tutkivat kasveja, leikkivät luontoleikkejä, istuttivat kukkia ja kitkivät rikkakasveja. Lapsivieraat pääsivät ratsastamaan islanninhevosilla ja metsäkonetyöpajassa kävi kova kuhina, kun tukkeja kuormattiin metsäkoneen lavalle. Metsäkonesimulaattorit olivat myös kovassa käytössä Luston aulassa. Savottatunnelmaa toivat tukkilaisnäytökset sekä savottakahvilan emäntien keittämä nuotiokahvi ja lettipulla.

Suomen parhaat moottorisahurit ottivat mittaa toisistaan lauantaina 18.6. Moottorisahauksen SM-kisoissa. Puuveistäjät ry toi ensimmäisen kerran Metkuihin Wood Carving Tour – moottorisahaveistotapahtuman, jossa kisatyön aiheena oli Metsäläiset.
Koululaisille järjestettiin keväällä työpajoja, joissa perehdyttiin metsätyöhön ja kokeiltiin, miltä tuntuu olla metsäkoneen puikoissa sekä kurkistettiin nallekarhujen maailmaan ja tavattiin monenkirjavia juhlavieraita Metsänkuninkaan 120-vuotissyntymäpäivillä. Opi museossa -viikolla lokakuussa suunnistettiin omatoimisesti museossa ja etsittiin kokoelmien aarteita.

Kesän työnäytöksissä esiteltiin perinteisten vakkojen tekoa ja lastuvuolentaa. Islanninhevoset vierailivat kahden viikon ajan Lustossa tehden metsäretkiä lähialueelle. Kolmannen kerran järjestetyllä Rompetorilla oli myynnissä museon käytöstä poistettua, metsähistoriaan liittyvää opetus- ja käyttöesineistöä. Luston perinteinen Joulupuun päivä järjestettiin 19.11. Päivän aikana Lustossa järjestettiin ohjelmaa koko perheelle. Perheen pienimmille esitettiin pienoisnäytelmä Karhun joulu ja Museotonttu kertoi jouluisia tarinoita.

Askartelupajassa syntyivät veikeät pyykkipoikatontut. Kynttiläpajassa tehtiin suosittuja mehiläisvahakynttilöitä ja kranssipajassa valmistuvat metsäiset ovikoristeet. Luston aulassa oli esillä piparkakkutaloja, joista sai äänestää parhaimman piparkakkutalon. Työnäytöksissä esiteltiin pärekorien valmistusta ja tuorepuuveistoa. Joulutori myyntipöydiltä löytyivät monenlaiset jouluiset tuotteet, kuten jouluherkut ja taidokkaat käsityöt. Piha-alueella lapsille oli tarjolla talutusratsastusta islanninhevosilla ja joulupolulla pääsi kulkemaan kaikenikäiset. Tapahtumassa vieraili 1100 henkilöä.

Metsämiesten Säätiön rahoitus mahdollisti tapahtumakokonaisuuden järjestämisen Lustossa. Tapahtumien kautta tuotettiin museovieraille positiivinen kokemus elävästä ja vuorovaikutteisesta museosta.

Lisätietoja:
Asiakaspalveluvastaava Päivi Ronkanen, Suomen Metsämuseo Lusto, paivi.ronkanen@lusto.fi, puh.
050-3204071
 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.