Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
maanantaina, 09.09.2024
Vaihto-opintomatkani suuntautui Kanadaan ja Edmontonin kaupunkiin, jossa kohdeyliopistoni University of Alberta sijaitsee. Vierailuni ajoittui vuoden 2024 kevätlukukaudelle kestäen neljä kuukautta tammikuun alusta huhtikuun loppuun. Kohdemaakseni valikoitui juuri Kanada sen boreaalisten metsien ja metsätalouden erilaisuuden vuoksi. Lisäksi erinomainen mahdollisuus kehittää englannin kielen taitoani ja kiinnostavat opintomahdollisuudet vetivät maassa ja kohdeyliopistossa puoleensa.
Kohdeyliopiston laajasta kurssitarjonnasta valitsin lopulta neljä kurssia, joihin keskityin syvemmin lukukauden ajan. Erityisesti metsä- ja maastopaloihin sekä niiden ominaispiirteisiin perehtynyt kurssi oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen, mutta myös ajankohtainen siksi, että vuosi 2023 oli haasteellinen palojen osalta koko Kanadassa. Näin ollen kyseiselle kurssille osallistuminen antoi uudenlaista perspektiiviä siihen, millaisia haasteita metsä- ja maastopalot aiheuttavat muualla maailmassa metsätaloudelle ja koko yhteiskunnalle.
Konkreettisesti tämä tuhojen laajuus aukeni vasta vieraillessani Kalliovuorilla Jasperin ja Banffin kansallispuistoissa, joissa laaja-alaiset puuttomat ja hiiltyneet alueet reunustivat alueilla kulkevia teitä. Muita vaihto-opintojen aikana valitsemiani opintokokonaisuuksia olivat kestävään kehitykseen, ympäristökonfliktien ratkaisemiseen ja maaseutualueiden talouteen keskittyvät kurssit, jotka linkittyvät myös osaltaan nykyisen metsäalan toimintaympäristöön. Eräs havaintoni näistä edellä mainituista kursseista oli, että alkuperäisväestöön ja heidän oikeuksiin liittyvät kysymykset olivat vahvasti esillä lähes jokaisessa niistä. Sain esimerkiksi oppia, että Kanadassa alkuperäiskansoihin kuuluvia henkilöitä kuullaan ja osallistetaan erilaisissa metsiin tai muihin luonnonvaroihin liittyvissä suunnitteluprosesseissa.
Vaihto-opinnoista kertynyt osaaminen ei rajoittunut pelkästään opintoihin vaan vieraassa maassa asuminen opettaa ja avartaa myös muilla tavoin. Tuona aikana minulla oli muun muassa mahdollisuus tutustua paikallisiin metsäalan opiskelijoihin ja saada näkemystä heiltä paikallisesta metsäalasta sekä miten he kokevat kansainvälisen toimintaympäristön. Lisäksi University of Albertassa vaihto-opiskelijoita oli ympäri maailmaa, joten heidän kanssaan tuli myös verkostoiduttua opintojen aikana. Näin ollen Kanadassa oloni aikana pääsin tutustumaan vieraisiin kulttuureihin ja näkökulmiin ja haastamaan omia näkemyksiäni niin metsäalan asioissa kuin myös muissakin yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Luonnollisesti myös osaamiseni sekä varmuuteni englannin kielen kanssa parantui selkeästi, sillä kaikenlainen kommunikointi oli hoidettava reissussa sen avulla.
Neljän kuukauden vaihto-opintoreissu tarkoittaa kiistatta myös sitä, että matkan aikana kertyy merkittävä määrä erilaisia kuluja muun muassa matkustamiseen ja asumiseen liittyen. Näin ollen Metsämiesten Säätiön myöntämällä apurahalla oli suuri merkitys siihen, että vaihto-opintoreissuni tuli mahdolliseksi sisällyttää osaksi opintojani. Siitä syystä haluan lähettää kiitokset säätiön suuntaan tästä tuesta. Vaihto-opinnot ovat ehdottomasti yksi tehokkaimmista tavoista kansainvälistyä opintojen aikana, joten on hienoa, että Metsämiesten Säätiö tukee osaltaan opiskelijoiden osaamisen ja verkostojen kehittymistä metsäalan opiskelun yhteydessä.
Lisätietoja:
Metsätieteiden opiskelija Mikko Pahkasalo, University of Eastern Finland (UEF), mikkopah(A)uef.fi, puh.0403557420