Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
keskiviikkona, 03.08.2022
Päästiin hankkeessa tavoitteisiin. Oma osaaminen kehittyi huimasti, sekä metsäasioiden ymmärtämisessä Eurooppa tasolla, että oma kielitaito ja sujuvuus keskusteluissa. Kaikista kursseista pääsin erinomaisin arvosanoin läpi. Lisäksi sain kokea paljon erilaisia kulttuureja ja sain uusia kontakteja tulevaan vaihdossa ollessani.
Brno toimi loistavana kaupunkina opiskelijoille. Hinnat olivat suhteellisen alhaisia, jos vertaa vaikka Prahaan, joka toimii toisena isona opiskelija kaupunkina Tšekeissä. Kulku yhteydet olivat loistavat. Ratikalla pääsi muutamassa minuutissa asunnolta keskustaan ja siitä lähes joka puolelle kaupunkia. Kaupungin keskusta oli yksikertainen, joten sen oppi muutamassa kävelyssä ulkoa. Englannin kielen taso oli vaihteleva. Ravintoloissa puhuivat hyvää englantia, mutta heti kun meni kaupungin ulkopuolelle englannin kielen taso, tippui huimasti.
Ruokakaupoissa englannin osaaminen oli myös vähäistä. Opiskelujen kannalta Tšekki oli maana loistava. Se sijaitsee keskellä Eurooppaa, joten siellä sai hyvän yleiskuvan miten suurin osa Euroopassa toimii metsätalouden kanssa. Loput tiedot täydentyivät muilta oppilailta ja opettajilta niin sai hyvän yleiskuvan, miten koko Eurooppa toimii metsän kanssa. Opetuksen taso Mendel Universityssä oli korkea laatuista. Opettajat olivat osaavia ja tunsivat asiansa. Lisäksi heidän Englannin kielen taso oli suhteellisen korkea muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, mutta siitä huolimatta he pystyivät selittämään vaikeatkin asiat niin että ymmärsimme ne. Tenttien vaikeus aste oli alhaisempi kuin suomessa. Kurssi valintani olivat monipuolisia.
Tree Climbing (4 opintopistettä) kurssin pystyi kiteyttämään noin kahteen viikkoon. Meillä oli luentoja joka toinen viikko noin puolitoista kuukautta, jonka jälkeen oli käytännön vaihe. Viikon aikana olimme neljänä päivänä kiipeilemässä. Kolme ensimmäistä olivat harjoittelua ja viimeisenä päivänä oli solmutentti, jonka kun läpäisi, saa kurssista jo arvosanan, tämän jälkeen puuhun kiipeäminen, ihmisen pelastaminen ja sahan käyttö turvallisesti. Jos sai nämä suoritettua hyväksytysti, sai arboristin sertifikaatin.
Wooden Structures – From Tradition to Sustainability (5 opintopistettä) kurssi oli lähinnä luentoja, puurakennusten suunnittelua ja pienmallien kokoamista. Mutta näiden lisäksi meillä oli yksi retki missä tutkimme vanhoja siltoja ja niiden puurakenteita.
European Forest Economics and Policy (6 opintopistettä) kurssi oli vain luentoja, jossa käsiteltiin erimaiden metsätilannetta, laitonta puun hakkuuta, erilaisia metsäjärjestöjä ja miten sijainti ja päätöksen teko vaikuttaa metsään. Pidimme esitelmiä kotimaista ja teimme päättö työn valitsemastamme maasta ja pidimme myös siitä esitelmän.
Forest Access Roads (5 opintopistettä) opetelimme mitä asioita pitää ottaa huomioon, kun suunnittelee tietä. Teimme tarvittavat laskelmat, piirrokset ja perustelut miksi tie tulee mihinkin ja millä tavalla se kuuluu rakentaa. Lisäksi paljon asioita tien kunnosta ja sen ylläpitämisestä. Pääsimme muutaman kerran käymään maastossa katsomassa teitä ja raportoimaan niiden puutteista ja tehdä niihin korjaus ehdotuksia.
Opiskelujen ohessa oli aikaa matkustaa ja tutustua muihin maihin. Tšekeistä on nopea lähteä reissun päälle hyvien junayhteyksien avulla, joten vaikka olinkin vaihdossa tšekissä sain myös kokea usean maan kulttuureja siinä samalla. Tutustuimme eri kaupunkeihin ja luonto alueisiin.
Metsämiesten säätiö toimi suurena tukena taloudellisesti tässä koko projektissa. Rahoitusta käytin pääsääntöisesti arkipäiväiseen kulutukseen kuten vuokraan, ruokaan ja matkustamiseen. Erilaisiin yliopisto tapahtumiin ja retkiin. Urheiluun kuten salikortin hankkimiseen ja erinäisiin turnauksiin osallistumiseen. Lisäksi matkustamiseen Tšekin ulkopuolelle ja lentoliput suomeen.
Ilman tätä rahoitusta matka ei olisi voinut olla näin onnistunut.
Lisätietoja:
Opiskelija Jere Juurinen, j.juurinen(a)gmail.com, puh. 0400429314