Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
maanantaina, 30.01.2023
Metsäammattilaisten tarpeisiin räätälöity valmentautumisaineisto tulevaisuusajatteluun on valmistunut ja avoimesti saatavilla. Aineisto esittelee tulevaisuudentutkimuksen ja ennakoinnin peruskäsitteet metsäalan esimerkein sekä tarjoaa käyttäjille valmiita työpohjia. Mukana on harjoitus, jossa muutostekijöitä käsittelemällä voi jäsentää näkyville vaihtoehtoisia kehityskulkuja metsäalan yrityksissä, muissa organisaatioissa tai oppilaitoksissa. Aineiston osat toimivat itsenäisinä. Alkuun pääsee itseopiskeluaineistolla ja vaikkapa kokeilemalla yhtä työkalua yhdessä oman tiimin kanssa. Aiheeseen syvemmin perehtyvälle löytyy ohjaajan opas, joka kuvailee, kuinka käyttäjä voi hyödyntää aineistoa metsäalan kysymyksiin yhdessä muiden kanssa. Tutustu ja sovella tulevaisuusharjoitusta omiin tarpeisiisi! Aineisto on luettavissa ja ladattavissa osoitteesta https://tinyurl.com/UEF-Metumo
Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen yhteistyönä valmistunut aineisto on tuotettu yhdessä metsäalan organisaatioiden kanssa kokeillen. Se on suunnattu erityisesti metsäammattilaisille ja metsäalan korkeakoulutuksen käyttöön, mutta se soveltuu kenelle tahansa metsäalasta ja metsäbiotalouden tulevaisuuksista kiinnostuneelle. Aineiston tuottaneen Metumo-hankkeen rahoitti Metsämiesten Säätiö.
Käytännönläheinen aineisto kannustaa kokeilemaan ja soveltamaan tulevaisuudentutkimuksen työkaluja ajattelun apuvälineinä metsäalan kehityskulkujen tarkastelussa. Metsäalalla tapahtuu paljon ja siihen vaikuttavat monet, yllättävätkin tekijät. Näkymä tulevaisuuteen on sumuinen ja täynnä hämmentäviä ristivaikutuksia. Avoin, monien erilaisten tulevaisuuksien luova mutta jäsennelty tarkastelu korostuu. Metsäalan ennakointitutkimuksenkaan tuloksia tai oppeja ei voida tarjota vain valmiina pakettina, vaan tulevaisuuslukutaitoa tarvitaan kaikilla toiminnan tasoilla. Haaste näkyy metsäammattilaisen työssä, metsäalan yrityksissä, muissa organisaatioissa ja hallinnossa, maakunnissa siinä, missä koko Suomenkin tasolla, miten toimintaympäristön muutoksia havainnoidaan ja mitä havainnoilla tehdään, miten muutokseen sopeudutaan ja mistä haetaan uutta suuntaa.
Tätä osaamista tulevaisuusajatteluun valmentautumisella haetaan: vaihtoehtoisten tulevaisuuksien käsittely lisää joustavuutta kohdata erilaisia tilanteita ja kykyä tunnistaa uudenlaisia mahdollisuuksia sekä edesauttaa niiden hyödyntämistä. Metsäennakointi on kaikkien asia!
Lisätietoja:
Professori Teppo Hujala, p. 050 336 7457, teppo.hujala (a) uef.fi
Projektitutkija Jakob Donner-Amnell, p. 050 442 1611, jakob.donner-amnell@uef.fi
Yliopistonlehtori, dosentti Katriina Siivonen, Turun yliopisto, p. 050 322 8015, katriina.siivonen (a) utu.fi
Projektitutkija Osku Haapasaari, Turun yliopisto, p. 050 349 6238, osku.haapasaari (a) utu.fi
Hankkeen www-sivu: https://uefconnect.uef.fi/tutkimusryhma/metumo/