Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
torstaina, 03.10.2019
Teollisuuden metsänhoitajat ovat tehneet joka kolmas vuosi opintomatkan Suomen ulkopuolelle tutustumaan jonkin maan puunhankintaan ja metsäteollisuuteen. Aiemmat kaukomatkat ovat suuntautuneet Uruguayihin 2012 ja Kiinaan 2016. Tällä erää valloittamatta oli enää Pohjois-Amerikka ja Kanada, jossa matka suuntautui Kanadan läntisimpään provinssiin Brittiläiseen Kolumbiaan (BC) ja sen suurimpaan kaupunkiin Vancouveriin sekä Vancouverin saarelle, jossa sijaitsee myös BC:n pääkaupunki Victoria. Matkalle osallistui 43 yhdistyksen jäsentä. Matka tehtiin 22.8.-1.9.2019 välisenä aikana.
Kanadassa on tyypillistä valtion eli ”kruunun” suuri omistusosuus metsistä. Osuus on sitä suurempi, mitä lännemmäksi Kanadassa siirrytään. BC:ssä valtio omistaa peräti 95 % metsistä, kun sen sijaan Suomessa valtio hallinnoi vain noin 19 %:a metsien pinta-alasta. Valtiollisella omistamisella on merkittävä vaikutus metsien käyttöön ja hallintaan. Toisaalta se antaa mahdollisuuksia ja toisaalta luo merkittävän jarrun kehitykselle, kuten BC:ssa. BC:ssa tavoitteena on aloittaa metsien hoito eli lähinnä harvennushakkuut, joilla pyritään estämään metsäpaloja ja hyönteistuhoja.
Kanadan metsätalouden hyvinä puolina nähtiin kuiduttavan teollisuuden raaka-aineen riittävyys, isojen puiden tuomat hyödyt eritoten Länsi-Kanadassa (ikimetsiäkin vielä on, joiden hakkaamisesta keskustellaan), tehokkaat laajan mittakaavan operaatiomahdollisuudet ja mahdollisuus keskittyä tuotannossa rajoitettuun määrään hyödykkeitä. Haasteina nähdään pitenevät kaukokuljetusmatkat, monimutkainen metsien vuokrausjärjestelmä, metsätalouden hyväksyttävyys, paine metsien hoitoon ja inventointiin, suppea matkapuhelinverkko kaupunkien ulkopuolella, alkuperäiskansojen oikeuksien riittävä huomioiminen ja ilmastonmuutos.
Kaiken kaikkiaan retki oli antoisa ja antoi mahdollisuuden benchmarkata suomalaisen metsänhoidon ja metsäteollisuuden tilaa Kanadaan. Kokemamme ja näkemämme jälkeen vakuutuimme siitä, että Suomessa asiat ovat hyvällä mallilla ja voimme ylpeinä esitellä metsiämme ja niiden hoitoa. Ammattitaitoinen ja vastuullinen metsänomistus johtaa hyvään lopputulokseen.
Haluamme kiittää Metsämiesten Säätiötä saamastamme tuesta retken kustannuksiin.
Lisätietoja:
yhdistyksen sihteeri Heikki Ovaskainen, Teollisuuden Metsänhoitajat ry, info(a)teollisuudenmetsanhoitajat.fi
http://www.teollisuudenmetsanhoitajat.fi/yhdistyksen-opintoretki-kanadaan-havaintoja-retkelta/