Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Metsätaitoilun opiskelu on nyt mahdollista verkossa YouTube-videoiden avulla

tiistaina, 30.01.2024

Metsätaitoilun perusteista on julkaistu 16-osainen “Metsätaitoilu tutuksi” -opetusvideosarja YouTubessa. Videoilla käydään läpi metsätaitokilpailuiden tarkoitus, kilpailutilanteen kulku ja osallistumiseen tarvittavat varusteet, sekä jokainen metsäammattilaisten kesämetsätaitokilpailun tehtävä taustoineen ja ratkaisuehdotuksineen. Videot katsottuaan katsojan tiedot riittävät metsätaitoiluharrastuksen aloittamiseen ja taitojen kartuttamiseen oman harjoittelun kautta. Videosarja tuotettiin Hämeen ammattikorkeakoulun metsäalan opetuksen tarpeisiin metsätalousinsinöörin opinnäytetyönä.

Metsätaitoilu on perinteikäs metsäalan urheilulaji. Taitoradalla mitataan osallistujan kykyä arvioida puuston määrää ja laatua tarkasti ja ripeästi. Metsäammattilaisille ja metsänomistajille on omat kilpailunsa, mutta perustehtävät ovat molemmissa samat. Hämeen ammattikorkeakoulussa Evon kampuksella metsätaitokilpailuun osallistuminen ja kilpailun järjestäminen ovat osa metsätalousinsinöörien koulutusta. Kilpailuun osallistuminen on opiskelijalle oppimistilanne, jossa koulussa opittuja tietoja ja taitoja pääsee testaamaan käytännössä. Metsätaitoilun harjoittelu aloitetaan heti ensimmäisinä opiskeluviikkoina. Omaksuttavaa on runsaasti, ja tuotettu videomateriaali toimii maasto-opetuksen tukena ja itseopiskelumateriaalina.

Videomateriaali julkaistiin kesän 2023 aikana. Se oli ahkerassa käytössä heti julkaisusta lähtien syksyllä 2023 ja keräsi paljon kiitosta sekä lajia aloittelevien että jo useampiin kilpailuihin osallistuneiden opiskelijoiden ja henkiökunnan taholta. Opetustarkoituksessa järjestetyissä kilpailuissa tukimateriaalin käyttö ja avun kysyminen on Evolla sallittua. Oli ilo huomata, että taitoradalla opiskelijat pohtivat tehtäviä sekä yhdessä että videoiden avustuksella.

Videomateriaalin tuottaminen alkoi käsikirjoituksen laatimisella ja taustamateriaalin keräämisellä. Kävin käsikirjoituksen läpi sekä Suomen metsäurheiluliiton puheenjohtajan että opinnäytetyön ohjaajan kanssa ja varmistin sisällön oikeellisuuden. Kuvasin videot kolmijalan avulla lumien sulettua keväällä 2023. Kuvauskalustona toimi puhelin, ulkoinen mikrofoni sekä drone. Editointivaiheen alku oli haastava, sillä minulla ei ollut siitä aiempaa kokemusta. Kiinnitin erityistä huomiota videoiden saavutettavuuteen värivalintojen ja hyvän tekstityksen muodossa. Videoiden yleisilme on yhtenäinen ja laadukas. Videoiden keskipituus on alle kolme minuuttia, ja ne voi irrottaa myös asiayhteydestään esimerkiksi relaskoopin käytön harjoittelun osalta.

Haluan kiittää Metsämiesten Säätiötä apurahasta videomateriaalin tuottamista varten. Säätiön tuki oli arvokasta sekä taloudellisesti että henkisesti, sillä se osoitti myös suuremman yleisön kiinnostuksen aiheeseen ja mahdollisti opinnäytetyöhön keskittymisen opintojen loppusuoralla.

Käy katsomassa videot linkistä: https://youtube.com/playlist?list=PLgIoFY5xTGlY6NGYGvZ_wcAlurmzmOabr&si=_rxyvHELJhBUMFRv

Lisätietoja:
Metsätalousinsinööri Auli Vesamäki, auli.vesamaki@gmail.com, puh. +358 505738287

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.