Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

4H-järjestö selvittää, miten nuorten metsätietämystä voisi parhaiten lisätä kouluissa

perjantaina, 13.12.2024

Nuoret tarvitsevat lisää tietoa metsistä ja niiden kestävästä käytöstä. Metsämiesten Säätiön rahoittamassa ja 4H-järjestön toteuttamassa esiselvityksessä kartoitetaan, miten koulujen ja metsäalan toimijoiden yhteistyötä voidaan vahvistaa ja nuoria innostaa metsien pariin. Ensimmäiset havainnot kertovat, että kehitystyölle on selkeä tarve.

Nuorisojärjestö 4H:n Metsissä on mahdollisuus -hankkeessa selvitetään, miten nuorten metsätietämystä ja ymmärrystä metsien kestävän käytön merkityksestä voidaan lisätä suomalaisissa kouluissa.

Tavoitteena on myös edistää koulujen ja metsätoimialan välistä yhteistyötä. Selvityksessä kartoitetaan opettajien, metsäalan toimijoiden ja nuorten tarpeita, jotta tulevaisuudessa voidaan kehittää vaikuttavia ja yhtenäisiä toimintamalleja.

Nuorten metsätietämys kaipaa vahvistamista

”Tähän mennessä saatujen havaintojen pohjalta on käynyt ilmi, että kouluissa ja metsäalan toimijoiden keskuudessa nähdään tarve yhtenäisemmälle ja vaikuttavammalle metsäkasvatukselle,” sanoo 4H-liiton erityisasiantuntija Teija Perttula. “Yläkoululaiset esimerkiksi tuntuvat kaipaavan lisää tietoa metsän moninaisista arvoista.”

Metsäkasvatus tarkoittaa toimintaa, joka tukee koulujen opetusta lisäämällä nuorten tietämystä metsistä, niiden hoidosta ja merkityksestä. Sen avulla tarjotaan kokonaisvaltainen kuva suomalaisesta metsäluonnosta, kestävästä metsänhoidosta ja metsäalan ammateista.

Metsäkasvatus voi sisältää esimerkiksi oppitunteja metsässä, metsäpäiviä ja asiantuntijavierailuja, jotka yhdistävät teorian ja käytännön. Metsäkasvatuksen tulee olla tavoitteellista ja vaikuttavaa, jotta se aidosti tukee nuorten oppimista ja metsäsuhteen rakentumista.

Yllättäen nuorilta saadut kyselyvastaukset kertovat vahvasta kiinnostuksesta metsäasioihin myös vapaa-ajalla. ”Vaikka esiselvitys keskittyy kouluympäristöön, on kiinnostavaa, että monet nuoret haluaisivat osallistua metsäaiheisiin projekteihin myös vapaa-ajallaan,” Perttula lisää.

Yhteistyö hyödyttää sekä kouluja että metsäalan tulevaisuutta

Paikalliset 4H-yhdistykset tekevät jo yhteistyötä metsäalan toimijoiden ja koulujen kanssa, mutta toiminta ja sen hyvät käytännöt on tärkeää tuoda entistä laajemmin näkyville. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta metsäkasvatuksen mahdollisuuksista ja tehostaa toimintaa, joka hyödyttää sekä kouluja että metsäalan tulevaisuutta.

Esiselvityksen valmistuttua 4H hakee rahoitusta jatkohankkeelle, jossa saatujen tulosten pohjalta lähdetään kehittämään toimintatapoja koulujen ja metsäalan yhteistyön vahvistamiseksi.

Metsissä on mahdollisuus -esiselvityksen tulokset julkaistaan alkuvuodesta 2025.

Lue lisää hankkeesta ja pysy kuulolla tuloksista hankkeen sivuilla. Erityisesti opettajilta ja oppilailta toivotaan vielä vastauksia. Sivuilta löytyy kyselylinkit sekä ohjeet siihen, miten voit olla mukana vaikuttamassa metsäkasvatuksen tulevaisuuteen kouluissa. Vastausaikaa on 20.12. saakka.

Lisätietoa:

Sampo Juhajoki, Järjestöpäällikkö, nuoriso- ja järjestötyö
sampo.juhajoki(a)4h.fi
+358 50 320 9635


 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.