Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
tiistaina, 10.12.2024
Perinteeksi muodostunut Meto Lapin opintomatka suuntautui tällä kertaa Saksaan Mainziin. Matka toteutettiin 19.9.-23.9.2024 välisenä aikana. Tällä kertaa matkalle osallistui 10 lappilaista metsäasiantuntijaa. Joka toinen vuosi alueyhdistyksen jäsenet ovat matkustaneet Euroopan eri maihin metsätalouteen tutustuen.
Matka käynnistyi aikaisin aamulla Rovaniemen lentokentältä ja olimmekin Mainzissa jo lounasaikaan nauttimassa aurinkoisesta ja lämpimästä säästä. Yhtenä matkan tavoitteena on ylläpitää ja luoda uusia verkostoja Lapin metsäammattilaisten välille. Pääsimme hiomaan porukan yhteishenkeä ensimmäisenä päivänä nauttien hyvästä paikallisesta ruoasta ja juomasta, sekä tutustuen Mainzin kaupunkiin ja paikallisiin kulttuurikohteisiin suomenkielisen oppaan johdolla.
Saksan metsätalouteen tutustuimme paikallisten metsäammattilaisten opastamana. Vierailimme Soonwaldin metsätoimiston metsänhoitoalueella, joka oli 20 300 hehtaarin alue, josta 9 300 hehtaaria on valtion metsää, 7 500 hehtaaria kunnallista metsää ja 3 500 hehtaaria yksityismetsää. Alueella oli ollut isot myrskytuhot vuonna 1990 Vivian ja Wiebke myrskyjen myötä. Tuhoalueelle oli istutettu pääasiassa tammea, mutta taimikonhoitotöitä ei ollut saatu toteutettua suunnitellusti ja osa tammen taimista menetettiin. Tämän vuoksi alueella on paljon luontaisesti syntynyttä sekapuustoa, etenkin koivua ja pyökkiä. Nykyisen Soonwaldin metsät ovat
puulajikoostumukseltaan hyvin lähellä alkuperäistä tilaa.
Tuulituhojen jälkeen alueen metsänuudistamistöiden yhteydessä alueelle tehtiin savipitoisilla rinteillä metsäojituksia. Myöhemmin todettiin, että vesi virtaa ojissa liian nopeasti aiheuttaen metsämaan liiallista kuivumista, sekä tulvimista ja kiintoaineksen huuhtoutumista alempana tiealueella ja kylissä. Nykyisin poliittisista ja ekologista syistä johtuen alueen hoidossa vesitalouden hoito on nostettu metsätalouden yläpuolella hierarkiassa. Nyt vesitaloutta säädellään eri toimin, jotta vesi saadaan hallitusti metsään ja lopulta alhaalla kerättyä suodatettavaksi ja käyttöön.
Alueen metsiä hoidetaan jatkuvan kasvatuksen menetelmin. Uudistamista toteutetaan muun muassa pienaukkoja tekemällä ja tarvittaessa viljelemällä aukot, esimerkiksi toteuttamalla maanmuokkaus ja männyn kylvö. Puunkorjuuta varten metsässä on pysyvät ajourat, koska suotuisia korjuuolosuhteita (todella kuivia jaksoja tai maan jäätyminen) ei ole riittävästi. Ajourat ovat 40 metrin välein ja urien väliin jäävä alue (20 metrin kaista) kaadetaan metsurityönä, suunnaten kaato lähintä uraa kohti. Näin korjuu saadaan toteutettua mahdollisimman kestävästi ja kustannustehokkaasti. Metsäalueelle on perustettu myös riista ja luonnonhoitopeltoja, sekä kaivettu lampia monimuotoisuuden lisäämiseksi.
Metsätoimistolla on riistateurastamo, jossa teurastetaan vuosittain noin 5000 riistaeläintä, lähinnä villisikoja ja peuroja. Teurastamon yhteydessä toimii myös lihajalostamo, jonka tuotteita myydään suoraan metsätoimiston myymälästä sekä kuljetetaan eri vähittäismyymälöihin. Paikallisten metsäammattilaisten suosituksesta vierailimme seuraavana päivänä Mainzin kaupungin lähistöllä
tutustumassa suojeltuun Lennebergin metsään. Se sijaitsee dyynialueella ja maaperä koostuu pääasiassa puhtaasta hiekasta, joka voi varastoida vähän vettä ja ravinteita. Tämä ja Ylä-Reinin laakson leuto ja kuiva ilmasto ovat syynä alueen kasvillisuuteen, jolle on ominaista suuri määrä harvinaisia kasveja ja eläimiä. Alueella on runsaasti ulkoilureittejä ja opasteita, joiden avulla pääsee tutustumaan lajeihin ja metsäekosysteemiin.
Metsäisen kävelyretken jälkeen suuntasimme illaksi ohjatulle kierrokselle Eberbachin luostariin. Saimme tutustua luostarin monivaiheiseen yli 900 vuotiseen historiaan, sekä Sisterssiläisten munkkien yksinkertaiseen elämään suomenkielisen oppaan johdattamana.
Yksi matkapäivä oli varattu vapaamuotoiseen toimintaan paikalliskulttuuriin tutustuen. Reissu oli sujunut hyvässä hengessä osallistujien kesken, joten päätimme kaikki porukalla lähteä oppaamme suosittelemalle päiväristeilylle Rein joelle. Risteilyllä saimme kuulla joen varren kylien ja kaupunkien historiasta ja jokireitin merkityksestä alueelle. Näkymät olivat hienot vaihdellen jyrkistä rinteistä linnoineen, viinitarhoineen ja perinteisine kyläkeskuksineen, loivasti polveileviin niittyihin ja metsiköihin sekä moderneihin kaupunkimaisemiin. Risteilyn aikana kertailtiin kokemuksia tältä ja aikaisemmilta opintomatkoilta ja kääntyipä keskustelu jo tuleviinkin matkoihin.
Opintomatka sujui jälleen kerran hienosti ja saimme uutta tietoa Saksan metsätaloudesta erilaisine vivahteineen. Näistä riittää ammennettavaa omaan toimintaan kestävän monitavoitteisen metsätalouden parissa. Haluamme kiittää Metsämiesten Säätiötä saamastamme tuesta opintomatkan kustannuksiin.
Lisätietoja:
Matkanjohtaja Aki Ranta, Meto Lappi ry, aki.joonas.ranta(a)gmail.com, puh. 040 595 1151