Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Metsäalan mahdollisuudet nuorille tutuksi koko alan yhteistyöllä

torstaina, 12.12.2024

Metsäalalle saadaan motivoituneita uusia opiskelijoita säännöllisellä yläkoulujen, lukioiden ja koko metsäalan yhteistyöllä. Metsäalan oppilaitokset läntisessä Suomessa sekä ideoivat uusia että hioivat jo aiemmin käytössä olleita tapoja tehdä alan opintoja tutuksi tulevia opintojaan pohtiville nuorille kaksivuotisessa Tulevaisuuden osaajaksi metsäalalle-hankkeessa. Hankkeessa tuotettiin myös yläkoulujen ja lukioiden opinto-ohjaajille materiaalia helpottamaan metsäalan esittelyä nuorille.

Nuorten ääni esiin kouluvierailuilla
Metsäalan ja sen opintojen tutuksi tekemiseen tarvitaan säännöllistä yhteydenpitoa oppilaitosta ympäröivän maakunnan yläkoulujen ja lukioiden opoihin. Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa metsäalan tutor-opiskelijat vierailivat yläkouluilla kertomassa opinnoistaan. He olivat itse suunnitelleet ja toteuttaneet käyttämänsä esittelymateriaalin periaatteella ”vähän tekstiä, paljon kuvia ja puhetta”. Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK) innostetaan opiskelijoita esittelemään opintojaan omissa aiemmissa kouluissaan, lukioissa tai ammatillisissa oppilaitoksissa.

Koko metsäala mukaan kouluyhteistyöhön
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedu sekä Tredu toteuttivat molemmat metsällisten yhteistyökumppaneidensa kanssa monipuolisen 8-luokkalaisten metsäpäivän, jossa nuoret pääsivät metsään tutustumaan metsäalan moninaisiin mahdollisuuksiin.
Metsäalan oppilaitosten näkyvyys messuilla ja erilaisissa metsäalan tapahtumapäivissä koetaan tärkeäksi. Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun metsäopetus toteutti uuden Metsämatch-tapahtuman, jossa oli laajasti mukana metsäalan toimijoita ja sidosryhmiä. Tapahtuma oli kaikille avoin ja kutsuttuna olivat erityisesti lähiseudun yläkoulut.

Metsä-TET-jaksolla nuorelle monipuolinen kuva alasta
Tutustumisjakso (TET-päivät) metsäalasta jo kiinnostuneille nuorille antaa realistisen kuvan metsäalan opinnoista ja töistä. Tavoitteena on monipuolinen ohjelma, johon kuuluu mm. tutustumista oppilaitokseen ja opintoihin sekä maastokäyntejä niin manuaalisen kuin koneellisen puunkorjuun harjoitustyömaille. Tutustumisjaksoja toteuttavat kaikki hankkeen oppilaitokset.
Tredussa Metsä-TET-jakson toteutuksessa ovat mukana myös paikalliset metsäalan toimijat. Uutta materiaalia metsäalan korkeakouluopintojen esittelyyn TAMKissa tuotettiin laaja tietopaketti metsäalan korkeakouluopinnoista. Tietopaketin suunnittelivat ja toteuttivat opiskelijat osana omia opintojaan. Tietopaketissa esitellään ammattikorkeakoulut ja yliopistot, joissa voi opiskella metsäalaa, vinkataan tulevaisuuden työmahdollisuuksista ja kerrotaan kuvin ja sanoin opiskelusta. Pakettia voi hyödyntää myös kouluvierailuilla. Edellä mainittujen toimintatapojen lisäksi avoimet ovet ja muut vastaavat tapahtumat, joissa nuoret, heidän vanhempansa ja kaikki kiinnostuneet voivat tutustua oppilaitokseen ja sen tarjoamaan koulutukseen, ovat kaikissa hankkeessa mukana olleissa oppilaitoksissa jokavuotista toimintaa.

Tulevaisuuden osaajaksi metsäalalle -hankkeen tuloksia
Hankkeen päätavoitteena oli lisätä metsäalan koulutuksen ja töiden vetovoimaisuutta ja kasvattaa alan oppilaitosten hakijamääriä. Hankkeen tuloksena on mm. toteutettu yläkoulujen ja lukioiden opoille tarkoitettu. Metsäalalle! -tietopaketti helpottamaan metsäalan mahdollisuuksien esittelyä kouluilla, tuotettu metsäalan opintoja esittelevä video ja esite sekä koottu listaus läntisessä Suomessa kouluyhteistyötä tekevistä metsäalan toimijoista. Tuotokset löytyvät hankkeen verkkosivulta:
https://www.metsakeskus.fi/fi/hankkeet/tulevaisuuden-osaajaksi-metsaalalle
Tulevaisuuden osaajaksi metsäalalle -hanketta rahoitti Metsämiesten Säätiö ja toteutuksesta vastasi Suomen metsäkeskus. Osatoteuttajina mukana olivat metsäalan perustutkintokoulutusta tarjoavat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedu, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova ja Peimarin koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Livia sekä metsäalan korkeakouluista Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK. Hanke päättyy vuoden 2024 lopussa.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Minnamari Tuovinen, Suomen metsäkeskus, minnamari.tuovinen(a)metsakeskus.fi, puh. 040 525 3676
https://www.metsakeskus.fi/fi/hankkeet/tulevaisuuden-osaajaksi-metsaalalle

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.