Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
maanantaina, 09.12.2024
EU asetus marraskuussa 2024 metsien hiilitaseen sertifioinnista velvoittaa yritysten välisten standardisointisopimusten tekniset määräykset koskemaan myös yrittäjä-kuluttaja yhteydet. Mikäli toimijat eivät onnistu nostamaan hiilenpoistoarvoa, nostaa Komissio sen tasoon 250 €/hiilidioksiditonni. Tämä on sekä uhka että mahdollisuus metsänomistajille. Joulukuun 2015 Pariisin ilmastosopimuksen laiminlyönti on SEUT 34 artiklan ja EU parlamentin ja neuvoston direktiivin EU2024/1203 mukaan ympäristörikos.
Suomessa on n. 570 000 yksityishenkilöä, jotka omistavat vähintään 0.5 ha metsää. Keskipinta-ala on 32 ha. Vähintään 20 ha omistavia on n. 210 000. Yksityismetsänomistajien keski-ikä on 60 v. Koska metsänomistajat eivät tee suoraa kuluttajakauppaa, heidät voidaan laskea kuluttajiksi, ei yrittäjiksi ja tämä asema vaikuttaa erilaisten tukien määräytymiseen. Metsänomistajien ammattisuoja on heikko määritelläänhän meillä metsätalous maatalouden sivuelinkeinoksi ja metsätalous nähdään siinä keinona kompensoida maatalouden ja muita päästöjä. Varsinkin pienmetsänomistajien tieto/taitotaso hiilensidonnasta on riittämätön uuden asetuksen tulosten saavuttamiseen puuttuuhan meiltä jopa notifioitu metsurin ammattitutkinto ammattilaisiltakin.
Toimenpiteitä metsänomistajan taloudellisen tuloksen maksimoimiseksi:
1. Keskeisin asia on hiilinielukompensaation maksu suoraan metsänomistajille koosta riippumatta. Tämä innostaa metsänomistajia hoitamaan paremmin metsiä ja se on etu myös teollisuudelle, koska kuitupuun tarjonta lisääntyy. On huomattava, että avohakkuun jälkeen palsta on hiilipäästö 20 v ja siihen saatetaan määrätä rangaistusmaksu. Hiilinielukompensaatiota maksetaan vain ihmisen tekemästä työstä.
2. Nykyinen kiertoaika 50 v on aivan liian lyhyt hiilinielujen syntymiseen ja on palattava aikaisempaan 100 v kiertoaikaan. Saksalaisen selvityksen mukaan puu sitoo hiiltä 50 % kiertoajan viimeisen 25 v aikana. Tämä olisi etu metsänomistajille tukkiosuuden kasvaessa ja auttaisi huomattavasti sahateollisuutta.
3. Metsänomistajan tulee voida rajoittaa maillaan jokaisen oikeutta ja kasvattaa sivutuloja viljelemällä marjoja ja sieniä sekä muita tuotteita. Ilmoitus metsänkäyttöilmoitukseen riittää. Pohjois-Ruotsissa tehdyn selvityksen mukaan hyvällä mäntyalueella puolukan tuotto voi olla puun tuottoa suurempi.
4. Erityisesti pienmetsänomistajien koulutustasoa hiilensidonnasta on lisättävä. MHY:n jäseniä metsänomistajista on n 185 000 ja erityisesti jatkuvan kasvatuksen koulutusta on tehostettava hiilinielujen kasvattamiseksi.
5. Puukauppasopimus tulee ottaa kriittiseen tarkasteluun ja mittaustodistus kuuluu metsänomistajille. Puutavaran apteeraus, hakkuukoneiden mittalaitteiden kalibrointi ja mittauksen +/- marginaalit mukaan lukien tehdasmittaus eivät aina ole saavuttaneet metsänomistajien luottamusta.
Tämän selvityksen laatimista on tukenut Metsämiesten säätiö. Työryhmänä näemme jatkoselvityksiä tarpeellisina erityisesti koskien hiilensidontaa ja pienmetsänomistajien panosta sen lisäämiseen.
Lisätietoja:
metsänhoitaja Osmo Sintonen, osmo.sintonen(a)gmail.com, puh. 0451307069
puunkorjuumestari Arto Jokisalo, arto.jokisalo(a)kolumbus.fi, puh. 0452325321