Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Osaajapula uhkaa metsätöitä – ulkomainen työvoima on varmistettava

keskiviikkona, 23.04.2025

Aktiivinen metsänhoito tarvitsee riittävästi osaavia tekijöitä. Metsätöiden ja harvennusten viivästykset syövät metsien kasvua, tuloja ja hiilinieluja. Pula osaavasta työvoimasta vaikeuttaa jo nyt töiden toteutusta. Jatkossa ammattitaitoisen työvoiman puute vaikuttaa metsänhoitotöiden lisäksi puunkorjuuseen ja puutavaran autokuljetuksiin. Metsäalalle tarvitaan vuosittain jopa tuhat uutta työntekijää mm. eläköitymisten takia. Tilannetta on helpottanut ulkomainen kausityövoima, mutta ammattitaitoisten työntekijöiden saatavuus tulevaisuudessa edellyttää ennakointia ja toimenpiteitä niin valtiovallalta kuin metsäalan toimijoilta. 
 
Metsätyövoiman tarvetta ja saatavuutta selvitettiin Metsämiesten Säätiön rahoittamassa hankkeessa ”Selvitys ulkomaisen metsätyövoiman tarpeesta ja saatavuudesta sekä koulutuksen käytännöistä ja kehitystarpeista”, jonka toteuttivat Tapio ja Metsäteho. 

Savotta 2030: Metsäalalle tarvitaan vuosittain satoja uusia osaajia

Metsätyövoiman tarpeen ja saatavuuden ennakoimiseksi päivitettiin työvoimatarvearvio Savotta 2025 -laskelma ulottumaan vuoteen 2030. Sen mukaan metsätöissä tarvitaan edelleen noin 3600 metsuria, joista ulkomaalaisten työntekijöiden osuus näyttäisi lisääntyvän. Kaikkiaan metsäalan työvoimatarve puunkorjuussa ja metsänhoitotöissä tulee olemaan 12800–14300 henkilöä riippuen vuosittain korjattavan aines- ja energiapuun määrästä. Vaikka työvoimatarve ei juuri lisääntyisi, tarvitaan vuosittain kuitenkin 800–1000 uutta työntekijää nykyisten työntekijöiden eläköityessä ja vaihtaessa ammattia. Savotta 2030 -työvoimatarvearvion aineisto on julkaistu Metsätehon tuloskalvosarjassa.

Rekrytointi EU:n ulkopuolelta helpottaa työvoimapulaa

Metsänhoitotöihin on toistaiseksi ollut tulossa riittävästi ulkomaista kausityövoimaa. Tilannetta on parantanut työntekijöiden rekrytoiminen Euroopan unionin ulkopuolisista maista, mm. Thaimaasta, Vietnamista ja Filippiineiltä. Jatkossa työvoiman saatavuutta on syytä ennakoida ja myös valtiovalta tukee eri toimialoja osaavan työvoiman hankinnassa Euroopan unionin ulkopuolelta. Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla on luotu kontakteja ja rakennettu yhteistyömuotoja eri kohdemaiden viranomaisten kanssa. Tätä rekrytointiväylää kannattaa myös metsäalan toimijoiden hyödyntää.

Ulkomaalaiset työntekijät tarvitsevat ammatillista koulutusta

Metsänhoitotöihin tulevilla ulkomaalaisilla on yleensä kohtuulliset työtaidot raivaussahan ja muiden työkalujen käytössä, mutta osaamisen kehittämistä tarvitaan mm. työturvallisuudessa, metsän- ja luonnonhoidon ratkaisuissa sekä suomalaisen työelämän pelisääntöjen ymmärtämisessä.

Suomessa asuvien ulkomaalaisten osallistumista toisen asteen ammatilliseen koulutuksen on usein rajoittanut vaatimus suomen kielen osaamisesta. Opiskelussa voisi auttaa mm. tulkkipalvelut ja englanninkielisen koulutuksen järjestäminen. Ulkomaalaisten opiskelijoiden oppisopimuskoulutuksesta on jo saatu hyviä kokemuksia. Varsinkin metsäalalla oppisopimuskoulutus liittää opiskelun työelämään ja parantaa koulutuksen suorittaneiden työllistymismahdollisuuksia.

Ulkomaalaisten työntekijöiden ammattitaidon parantamiseksi olisi tärkeää mahdollistaa myös Suomeen tulevalle kausityövoimalle lyhytkestoinen ammatillinen koulutus valtion rahoituksella.

Lisätietoja
Ari Nieminen, ari.nieminen@tapio.fi, p. +358 29 432 6047

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.