Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
tiistaina, 28.05.2024
Osallistuin kansainvälisen metsäpolitiikan (IFPM5) konferenssiin 10.-12.4.2024 Helsingissä. Konferenssin teema oli poliittinen metsä ja sen isäntänä toimi Helsingin yliopisto. Paikalla oli lähes 200 tutkijaa eri puolilta maailmaa pohtimassa metsiin liittyviä kysymyksiä yhteiskuntatieteellisestä näkökulmasta.
Esittelin konferenssissa Metsämiesten Säätiön rahoittaman Metsäalan ennakointi muuttuvilla markkinoilla (MeeMi) -hankkeen tuloksia sessiossa ’Diversifying forest futures’. Esitelmäni otsikko oli What could be the role of politicians and political decision-making in the corporate foresight practices of SMEs? Esitelmässä toin esiin, että tällä hetkellä poliitikoilla ja poliittisella päätöksenteolla on vähäinen rooli osana pk-yritysten ennakointitoimia.
Esimerkiksi tiedonlähteinä näitä käytetään suhteellisen vähän. Lisäksi pohdin, että pidemmän aikavälin ajattelu ja avoimuus toimialarajat ylittävään yhteistoimintaan voivat tarjota uusia näkökulmia ja liiketoimintamahdollisuuksia metsäbiotalouden pk-yrityksille ja muille toimijoille. Näin he voisivat olla valmistautuneempia erilaisiin tulevaisuuden vaihtoehtoihin. Muut esitelmät sessiossa käsittelivät muun muassa sitä, miten EU:n metsäpolitiikka on muuttunut 1990-luvulta tähän päivään, minkälaisia näkemyksiä eri sidosryhmillä on Suomen metsien käytön tulevaisuudesta, miten tulevaisuuslukutaito näyttäytyy osana tulevaisuuden metsäammattilaisten osaamista sekä millaisia tulevaisuuden näkemyksiä seuraavan sukupolven metsäammattilaisilla on.
Oman sessioni lisäksi osallistuin useisiin muihin sessioihin kuuntelijana. Erityisen mielenkiintoisia esitelmiä oli sessioissa, joissa käsiteltiin erilaisia keinoja päätöksenteon tueksi pohjoisten metsien hoidossa ja suojelussa (Informational policy instruments for management and conservation of Nordic forests) sekä metsäisten tuotantoketjujen hallintaa ja niihin liittyvää liiketoimintaa (Deforestation, trade & investments, and the governance of supply chains over time). Näissä sessioissa käsiteltiin teemoja, jotka liittyvät omaan post doc-tutkimukseeni, jossa tutkin metsäpalveluiden kestäviä ja vastuullisia liiketoimintamalleja. Myös torstaiaamun keynote paneeli aiheesta EU:n metsästrategia: päämäärät, huolenaiheet ja poliittiset vaikutukset toi esiin mielenkiintoisia, ja osittain myös ristiriitaisia näkemyksiä siitä, mitä metsiltä halutaan nyt ja tulevaisuudessa, ja kuinka tähän politiikalla halutaan vaikuttaa.
Konferenssin ohjelmaan kuului illallinen Helsingin kaupungintalon juhlasalissa. Illallisen aikana apulaispormestari Anni Sinnemäki piti puheen metsien merkityksestä Helsingin kaupungille. Konferenssin päätöspäivänä vierailimme Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevassa Wood City puurakentamiskohteessa. Vierailun aikana tutustuimme SRV:n opastamana kohteen suunnitteluun ja rakentamiseen.
Yhtenä henkilökohtaisena tavoitteena konferenssiin osallistumisessa oli saada kokemusta tieteelliseen konferenssiin osallistumisesta ja esitelmän pitämisestä. Toisena tavoitteena oli luoda verkostoja kansainvälisten tutkijoiden kanssa. Onnistuin molemmissa tavoitteissani, ja eritoten olen iloinen uusista tutkijatuttavista, joiden kanssa löysin samoja tutkimuksellisia kiinnostuksen kohteita.
Osallistumisen konferenssiin mahdollisti Metsämiesten Säätiön myöntämä matka-apuraha.
Lisätietoja:
Tutkijatohtori Anu Laakkonen, Itä-Suomen yliopisto, anu.laakkonen(a)uef.fi, puh. 050 599 8904