Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
keskiviikkona, 26.06.2024
Suomen metsiin kohdistuu erilaisia ja usein myös osittain ristiriitaisia käyttöpaineita sekä arvoja, odotuksia ja toiveita. Eri sidosryhmillä ja toimijoilla on erilaisia näkemyksiä metsien monikäytöstä, ja he arvottavat metsiä eri tavoilla esimerkiksi monimuotoisuuden, esteettisyyden tai taloudellisen näkökulman kannalta.
Metsäammattilaisten ja muiden metsänkäyttäjien arvot metsänkäsittelyn suhteen vaikuttavat metsien hoitoon. Tässä maisterin tutkielmassa tutkittiin metsänkäsittelyyn kohdistuvia arvoja ja psykologisia, sosiaalisia ja poliittisia aspekteja. Työn tavoitteena oli löytää metsänkäsittelyn ydinarvot ja arvojen yhtäläisyydet metsäammattilaisten ja ei-metsäammattilaisten välillä. Tarkoituksena oli luokitella Forest Happiness -projektissa vuonna 2023 tehdyn kyselyn vastaukset laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Kyselyyn vastasi 973 henkilöä, joista 923 henkilön vastauksia käytettiin tutkimuksen aineistona. Kyselyn aihe oli metsän tuottama onnellisuus.
Laadullisessa sisällönanalyysissä käytetiin Kellertin biofilia -typologian mukaisia arvoja. Tilastolliseen tutkimiseen käytettiin NMDS-analyysiä. Aineistoon käytettiin myös klusterointia, jotta saatiin esiin aineistossa mahdollisesti piilevät ominaisuudet. Metsänkäyttöön kohdistuvissa arvoissa ei näytä olevan kovinkaan suurta eroa metsäammattilaisten ja muiden kansalaisten välillä. Arvoihin vaikutti enemmän sosiaalinen perimä, kuin metsäammattilaisuus. Tärkeimpiä metsänkäytön arvoja niin metsäammattilaisille, kuin muille kansalaisille, olivat tutkimuksen mukaan doministinen, utilitaristinen, moralistinen, naturalistinen, esteettinen, humanistinen ja tieteellinen arvo.
Klusterointi tuotti kaksi klusteria, Utilitaristit ja Moralistit. Utilitaristit-klusteriin kuuluivat vastaajat, joiden metsänkäytölliset arvot liittyivät enemmän antroposentriseen toimintaan, kun taas Moralistit-klusteriin kuuluivat vastaajat, joiden metsänkäytölliset arvot olivat ekosentriseen toimintaan liittyviä.
Tutkimuksessa ilmeni paljon positiivista ja negatiivista suhtautumista metsien käyttöön. Suhtautuminen metsätalouden toimenpiteisiin jakautui lähes tasan positiivisiin ja negatiivisiin mielipiteisiin. Metsäammattilaisuuden käsite oli tutkimuksen perusteella hyvin liukuva ja ammattilaisuus luokiteltiin kolmeen ryhmään: perinteisiin metsäammattilaisiin, metsään liittyviin ammatteihin ja ammatteihin, jotka eivät liity metsään. Metsäkeskustelun koettiin olevan polarisoitunutta, mikä ilmeni myös vastausten ääripäissä.
Vastauksissa tuotiin esille niin oikeistolaiset, kuin vasemmistolaiset metsäpolitiikat. Metsien käyttöön kohdistuvat arvot ja metsäammattilaisuus ovat moniulotteisia ja muuttuvia konsepteja. Arvoilla on tärkeä rooli metsien käyttöä suunniteltaessa, jotta voidaan välttää ristiriitoja eri sidosryhmien välillä.
Lisätietoja:
Opiskelija Laura Halvari, Helsingin yliopisto, laura.halvari(A)gmail.com, puh. 0400617800
https://uefconnect.uef.fi/tutkimusryhma/metsat-ja-onnellisuus/