Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Puutuoteteollisuuden tutkimusagenda 2025-2035 - tarve kansallisille tutkimusohjelmille tukemaan toimialan kilpailukykyä ja vientiä

maanantaina, 11.11.2024

Puutuoteteollisuus julkaisi toimialan tutkimusagendan vuosille 2025-2035. Agenda esittää kolmen kansallisen tutkimusohjelman käynnistämistä:

1) teollisuuden ja rakentamisen tuottavuusohjelma
2) rakennetun ympäristön hyvinvointiohjelma 
3) kestävä ja kilpailukykyinen kiertotalous -ohjelma

Ohjelmien tavoitteena on nostaa Suomen kilpailukykyä ja kasvattaa vientiä. ”Rakentaminen on merkittävin puutuoteteollisuuden tuotteiden ja ratkaisujen käyttäjä. Suomessa urbaani puurakentaminen on kuitenkin jäänyt monia muita maita jälkeen. Esimerkiksi julkisessa rakentamisessa puun osuus on Suomessa noin 15 prosenttia verrattuna Ranskan lakisääteiseen 50 prosentin velvoitteeseen” toteaa Puutuoteteollisuus ry:n puheenjohtaja Antti Koulumies. ”Esitämme tutkimusohjelmien käynnistämistä, sillä pelkästään tuottavuuden merkittävä kehittäminen rakentamisessa edellyttää radikaaleja innovaatioita, jotka uudistavat kokonaisia prosesseja ja luovat täysin uusia mahdollisuuksia” Koulumies jatkaa.

Puutuoteteollisuus voi näyttää suuntaa vahvan kestävyyden polulla
Jotta puutuoteteollisuuden tarjoamat kestävyysratkaisut voisivat levitä käyttöön laajemmalle yhteiskuntaan, niiden on oltava kilpailukykyisiä niin teknisesti kuin taloudellisestikin. Myös liiketoimintamallien ja arvoverkostojen on uudistuttava. Kiertotalous ja rakentamisen teollistuminen muuttavat alan toimintalogiikkaa, mikä vaatii liiketoimintaekosysteemien uudelleenajattelua.
”Suomessa on kasvava tarve monitieteiselle ja monialaiselle tutkimukselle. Puutuoteteollisuuden, yhdessä muiden toimialojen kanssa, on investoitava nykyistä voimakkaammin materiaalien, tuotteiden ja liiketoiminnan tutkimukseen ja kehitykseen. Siksi toimialalle on nyt luotu tutkijoiden ja alan yritysten yhteistyönä uusi tutkimusagenda 2025–2035” kertoo Puutuoteteollisuuden toimitusjohtaja Matti Mikkola.

Kolme tutkimuksen avainaluetta
Puutuoteteollisuuden Tutkimusagenda 2025–2035 nostaa esiin kolme avainaluetta, joilla kaikilla on keskeinen rooli vahvan kestävyyden tukemisessa ja puutuoteteollisuuden uudistumisessa.
Tuottavuuden parantaminen: Tavoitteena mitattavan lisäarvon tuottaminen asiakkaille sekä puun käytön optimointi rakentamisen prosessissa. Keskiössä ovat jalostusasteen kehityspotentiaalin ja tuotanto- ja suunnitteluprosessien tehostaminen.
Kehittyvä puumateriaali: Tavoitteena on parantaa puumateriaalien teknisiä ominaisuuksia, pidentää niiden elinkaarta ja lisätä kierrätettävyyttä. Tärkeimpiä teemoja ovat uudet raaka-ainelähteet, materiaalien pitkäikäisyys, kierrätys sekä terveys- ja hyvinvointivaikutukset.
Uudistuva liiketoiminta: Tavoitteena on luoda uusia toimintamalleja tukemaan siirtymää teollistettuun rakentamiseen ja kiertotalouteen sekä laajemmin alan uudistumista vahvan kestävyyden mukaisesti.

Toimiva ja kehitystä tukeva kotimarkkina
Puun jalostaminen on omiaan tukemaan kotimaan taloutta. Raaka-aineiden kotimaisuusaste on suuri, lisäksi lähes 70 prosenttia metsäteollisuuden viennin lisäarvosta jää Suomeen. ”Toimiva ja kehitystä tukeva kotimarkkina on ratkaisevan tärkeä korkean lisäarvon puukomponenttien kehitykselle, sillä se luo perustan uusien konseptien ja kilpailukyvyn vahvistumiselle myös vientimarkkinoilla” korostaa Puutuoteteollisuuden puheenjohtaja Antti Koulumies.

Tutkimusagendan laatimiseen osallistui lähes 200 teollisuuden, tutkimuksen ja sidosryhmien asiantuntijaa.
Agendatyötä fasilitoi ajatushautomo Demos Helsinki. Tutkimusagendan valmistelua ovat rahoittaneet Metsämiesten Säätiö ja Puumiesten Ammattikasvatussäätiö.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry, matti.mikkola(a)puutuoteteollisuus.fi, puh. +358 40 829 4026
https://puutuoteteollisuus.fi/puutuoteteollisuus/tutkimus-ja-kehitys/puutuoteteollisuuden-tutkimusagenda

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.