Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Tutkimus suomalaisten metsänomistajien metsäsuhteista esillä IUFROn maailmankongressissa

maanantaina, 05.08.2024

Metsäsuhdetutkimus verkostoitui ja oli esillä IUFROn maailmankongressissa Tukholmassa 23. - 29.6.2024 kahdessa tieteellisessä sessiossa sekä yhdessä tieteellisessä posterissa. Metsäsuhdetutkimuksen ensimmäisessä sessiossa Ambiguity in “taking care of the forest” käsiteltiin seitsemässä tieteellisessä esitelmässä metsäsuhteita moniulotteisen hoivan (care) käsitteen kautta. Reetta Karhunkorvan esitelmä " 'I have a need to take care of my forests' - Finnish private forest owners' experiences and perceptions of care" käsitteli suomalaisten yksityismetsänomistajien käsityksiä ja kokemuksia metsään liittyvästä hoivasta pohjautuen hänen meneillään olevaan väitöstutkimukseensa Itä-Suomen yliopistossa.

Karhunkorva toi esitelmässään esiin, miten metsäomaisuudesta huolehtiminen merkitsee monelle paitsi metsän taloudellisen arvon ylläpitoa, myös ylisukupolvista vastuuta muista ihmisistä sekä metsän kunnosta ja terveydestä. Vastuu ja velvollisuus ovatkin laajasti metsänomistajien jakamia kokemuksia. Monelle omistajalle ihmisen kädenjälki metsässä on toivottavaa ja merkki huolellisesta metsänomistajasta. Metsästä huolehtiminen koetaan vastavuoroisena: samalla kun omistaja fyysisesti työskentelee metsässään raivaten tai istuttaen metsää, hän kokee saavansa itse metsästä monipuolista hyvinvointia. Ruumiillinen metsätyö ja moniaistiset kokemukset metsässä ovatkin tärkeä osa elettyä ja koettua metsänomistajuutta. Useimmiten omistajat hoitavat metsäänsä ennen kaikkea ihmiskeskeisestä näkökulmasta käsin, mutta myös luontokeskeistä hoivaa ilmenee.

Tällöin huolehtimisen ja vaalimisen kohteena ovat ennen kaikkea metsäluonnon monimuotoisuus ja metsässä elävät muut lajit. Suomalaista tuoretta metsäsuhdetutkimusta esitteli sessiossa myös Tuulikki Halla esitelmällään ammatillisista metsäsuhteista.

Metsäsuhdetutkimuksen toinen sessio oli kokeileva Roundtable-sessio aiheesta ”Ways of knowing about multiverse of human-forest relationships: methodological approaches for sustainable futures for the forests”. Session keskiössä olivat erilaiset ihmistieteelliset tutkimusmenetelmät ja näkökulmat. Sessiossa kuultiin lukuisia avauksia eri menetelmistä, kuten etnografiasta, osallistavasta tutkimuksesta, fenomenologiasta ja taiteen keinoista. Alustusten jälkeen keskusteltiin neljässä pöydässä eri tutkimusteemoista sekä teoreettisista lähestymistavoista.

Kongressin aikana kotimaista uutta metsäsuhdetutkimusta esitteli myös Jaana Laine posteriesitelmässään The Concept of the Human-Forest Relationship (HFR) – Definition and Potentials for Forest Conflicts Mitigation. Kongressin aikana sessioiden ja posteriesitelmän ohella metsäsuhdetutkijat verkostoituivat ja järjestivät epävirallisia tutkijoiden tapaamisia, joissa keskusteltiin mm. uuden metsäsuhdetutkimukseen keskittyvän divisioonan perustamisesta IUFROn yhteyteen.

Metsämiesten Säätiön matka-apuraha mahdollisti osaltaan IUFROn maailmankongressiin osallistumisen.

Lisätietoja:
Väitöskirjatutkija Reetta Karhunkorva, Itä-Suomen yliopisto, karhunko(a)student.uef.fi, puh. 0503289644

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.