Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Yritysten rooli korostuu EU:n metsäpolitiikan kansallisessa toimeenpanossa – haasteena metsien käytön ja suojelun yhdistäminen

maanantaina, 27.05.2024

Helsingin yliopiston Metsätieteiden osastolla toimiva Kansainvälisen metsäpolitiikan tutkimusryhmä järjesti 10.-12.4.2024 merkittävän kansainvälisen metsäpolitiikan konferenssin International Forest Policy Meeting 5 (IFPM5). Konferenssissa tarkasteltiin yhteiskuntatieteellisistä näkökulmista erilaisia metsiin liittyviä tutkimusaiheita yli kolmessakymmenessä istunnossa, joihin oli hyväksytty yhteensä yli 120 esitystä.

Konferenssiin osallistui noin kaksisataa metsäpolitiikan tutkijaa eri puolilta maailmaa. Konferenssin pääpuheenvuoroissa ja paneelikeskusteluissa käsiteltiin metsäpolitiikan tutkimuksen ja koulutuksen dekolonisaation haasteita ja mahdollisuuksia sekä EU:n metsäpolitiikkaa ja erityisesti EU:n uuden metsästrategian kansallista toimeenpanoa. Professori Georg Winkel Wageningenin yliopistosta kuvasi pääpuheenvuorossaan EU:n metsäpolitiikan kansallisen toimeenpanon haasteita ja mahdollisuuksia. Hän totesi, että keskenään vastakkaiset metsien käytön ja suojelun paradigmat vaikuttavat siihen nähdäänkö metsien käyttö ongelmana vai ratkaisuna. Samanaikaisesti ilmastonmuutos monimutkaistaa metsiin liittyvää päätöksentekoa.

Professori Winkelin mukaan nykykehitys EU:ssa ei ole kovin kunnianhimoinen, ja lisäksi EU-politiikan heikkoutena on sosiaalisten näkökulmien puutteellinen huomiointi. EU-politiikalle leimallista ovat erilaiset kiinnostuksen kohteet eri jäsenmaiden ja EU komission kesken. Lisäksi EU-politiikan toimeenpanossa on suurta kansallista vaihtelua eri jäsenmaiden kesken. Professori Winkelin mukaan EU:n metsäpolitiikan menestys kulminoituu jatkossa siihen, kuinka eri toimijat saadaan sitoutettua politiikan toimeenpanoon, kuinka lisätään politiikan vaikutusten läpinäkyvyyttä, ja kuinka parannetaan kansallisten ja alueellisten toimijoiden mahdollisuuksia vaikuttaa politiikan sisältöön. Professori Winkel kuvasi muuttuvaa politiikkaympäristöä, jossa perinteisten eturyhmittymien sijaan voi jatkossa muodostua uudenlaisia pragmaattisia koalitioita eri asiayhteyksissä.

Professori Constance L. McDermott Oxfordin yliopistosta veti seurannutta paneelikeskustelua, jossa asiantuntija Adrián Tistan Euroopan komission ympäristöasioiden pääosastolta korosti, että EU:n uuden metsästrategian tavoitteena on yhdistää metsien käyttöön kohdistuvat tavoitteet johdonmukaisesti. Tämä mahdollistaa tulevaisuudessa metsiin perustuvien ansaintamallien monipuolistumisen. Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi painotti yhtäältä metsiin perustuvien elinkeinojen ja puupohjaisten tuotteiden merkitystä siirryttäessä fossiilitaloudesta biotalouteen ja toisaalta metsien merkitystä EU-alueen strategisen autonomian ja taloudellisen kilpailukyvyn säilyttämisessä. Hänen mukaansa sääntelyn lisääntyminen haastaa metsätalouden toimijoita ja siksi sääntelyn on oltava selkeää. Suojelun neuvonantaja Jussi Nikula WWF:stä nosti esille metsät rajallisena resurssina, joita tällä hetkellä käytetään yli kestävän tason, kun huomioidaan biodiversiteetti ja ilmastonäkökulmat. Nikula korosti yritysten merkittävää potentiaalia kestävyysmurroksen toteuttajina. Paikallaolijat saivat nauttia innostavasta ja ajatuksia herättävästä keskustelusta, joka jatkui konferenssin puitteissa lukemattomissa kohtaamisissa.

Lisätietoja:
tutkija Teemu Harrinkari, Helsingin yliopisto, teemu.harrinkari(a)helsinki.fi
professori Maria Brockhaus, Helsingin yliopisto, maria.brockhaus(a)helsinki.fi, puh. 0503199670
https://www.helsinki.fi/en/conferences/international-forest-policy-meeting-5
 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.