Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
tiistaina, 22.03.2022
Kunnianhimoiset tavoitteet kiertotaloudelle vaativat toteutuakseen monipuolista datan hyödyntämistä metsäsektorilla ja muilla aloilla. Parhaimmillaan tämä data mahdollistaa uudenlaisia tuotteita ja palveluita, kannustaa ympäristömyönteisiin ratkaisuihin ja optimoi tuotantoketjuja entistä resurssitehokkaammiksi. Datan arvo konkretisoituu, kun kiertotalouden kannalta keskeistä dataa jaetaan arvoverkoissa ja hyödynnetään monipuolisesti päätöksenteossa yrityksissä ja yhteiskunnassa.
Yritykset tekevät datavetoista kiertotaloutta todeksi
Edelläkävijäyritykset maailmalla tekevät datavetoista kiertotaloutta jo todeksi. Erityisen mielenkiintoisia esimerkkejä löytyy tekstiilien arvoketjuista, joihin suomalaisetkin toimijat ovat tuomassa uusia puupohjaisia ratkaisuja. Vuonna 2015 perustettu EON tarjoaa tekstiileille pilvipohjaisen digitaalisen identiteetin, joka mahdollistaa läpinäkyvän elinkaaritiedon tuotannosta jälleenmyyntiin ja uudelleenkäyttöön. Tätä tietoa voivat hyödyntää sekä brändit, asiakkaat että erilaiset kumppanit.
Kasvava tarve läpinäkyvyydelle ja jäljitettävyydelle
Läpinäkyvyydelle on kaikessa yritystoiminnassa kasvava tarve. Sijoittajia ja asiakkaita kiinnostaa enenevässä määrin yrityksen toiminta ja esimerkiksi tuotteiden alkuperä. Myös yrityksen sisällä tämä tieto on arvokasta ja antaa näkyvyyttä mahdollisuuksiin kehittämiseen hankintaketjuissa ja omassa toiminnassa. Puupohjaisten arvoketjujen mahdollisuudet läpinäkyvyyden lisäämiseen esimerkiksi juuri tekstiilien arvoketjuissa ovat varsin hyvät, sillä edellytyksiä on rakennettu jo varsin pitkään.
Yhteistyötä vai ristiriitaisia intressejä
Vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia datan roolille kiertotaloudessa on kuitenkin useita. Meistä kaikista – päätöksentekijöinä yrityksissä, lainsäätäjinä ja kuluttajina – riippuu, millaista tulevaisuutta rakennamme. Pahimmillaan yhteistä säveltä datan hyödyntämiseen ja luottamusta datan jakamiseen ei löydy ja datan hallinnan käytännöt ovat hajanaisia. Näin datan arvo jää varsin rajalliseksi. Myönteisemmässä tulevaisuuskuvassa tuotteiden digitaaliset identiteetit ja avoin kiertotalousdata ovat arkipäivää ja datan
hyödyntäminen monipuolista.
Luoma on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hänen väitöskirjatyötään datan roolista kiertotaloudessa on rahoittanut Metsämiesten Säätiö.
Lisätietoja:
Väitöskirjatutkija Päivi Luoma, Helsingin yliopisto, paivi.luoma(a)helsinki.fi, puh. 0504308866