Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Ihan metsässä -podcastissa kuuluu alan ihmisten ääni

perjantaina, 22.10.2021

Uudessa Ihan metsässä –podcastissa kuljetaan mikrofonin kanssa eri puolella Suomea. Ensimmäisenä Suomen kartalta kannattaa etsiä Liperi. Siellä, koivikkomaisemassa, tutustutaan Pohjois-Karjalan Metsänhoitoyhdistyksen erityisasiantuntija Sakari Tikkaan ja kuullaan hänen ajatuksiaan.

Ihan metsässä -podcastin idea on lähteä pois pöydän äärestä. Nyt otetaan reilusti kumisaappaat ja sadevarustus esiin ja lähdetään maastoon, metsään. Eri maisemissa ja maakunnissa
kuullaan, millaisia osaajia ja osaamista metsäalalta löytyy. Podcastit on toteutettu Metsämiesten Säätiön rahoituksella. 

Ensimmäisessä podcastissa jututetaan Pohjois-Karjalan Metsänhoitoyhdistyksen erityisasiantuntija, metsänhoitaja Sakari Tikkaa. Hänen erityisalaansa ovat sukupolvenvaihdokset. Yhtä lailla Tikka on asiantunteva ja terävä metsäalan kommentoija Twitterissä. Podcastin hostina toimii toimittaja ja metsätalousinsinööri Sini Silvàn.

Podcastin idea on antaa ääni ihmisille, jotka tekevät töitä metsässä ja metsäasioiden kanssa. Samalla saadaan esiin myös metsänomistajien ajatuksia. Podcastit alkavat viiden podcastin sarjana. Ne löytyvät esimerkiksi Spotify-sovelluksesta haulla ”Ihan metsässä”. Sarja julkaistaan yhteistyössä Metsälehden kanssa eli podcastit löytyvät myös lehden nettisivujen kautta.

– Sata vuotta sitten meidän metsämme olivat 1,4 miljardia mottia, nyt ne ovat 2,5 miljardia mottia, mutta tuntuu, että se metsä on väärin kasvatettu. Keskustelun polarisoituminen on käsittämätöntä. Ei ehkä, jos me olemme kasvokkain palavereissa ja neuvotteluissa, mutta Twitterissä, Tikka sanoo.

Sakari Tikka näkee, että sähköinen media aiheuttaa mielipiteiden jakoa ääripäihin. Silti hän uskoo, että Suomessa ihmisillä on useimmiten yhteinen tavoite. Tarvitaan sekä taloutta että luonnonsuojelua. Tikka ottaa alan ammattilaisena reilusti kantaa metsäosaamisen ja metsätalouden puolesta.

– Päätin, että minulla kun ei noita natsoja ole, en ole mikään johtaja tai dirikka, rehellisesti lähden tarvittaessa hyökkäykseen. Suoraan nostan asiat esiin, hän nauraa.

Twitterissä Tikka tarjoaa tarvittaessa tulta ja tappuraa. Tärkeää hänelle on nostaa esiin metsäasioista faktoja. Usein juuri täsmälliset luvut metsän kasvusta ja puumääristä ovatkin arvokkaita argumentteja some-keskusteluissa. Asiat eivät olekaan aina sitä, miltä ne keskustelun kuumimpina hetkinä saadaan näyttämään. Siksi tilastot ovat tärkeitä.

Podcastin toimittaja ja host Sini Silvàn on valmistunut aikanaan metsätalousinsinööriksi Nikkarilan metsäopistosta. Siitä hän on jatkanut journalistiikan puolelle ja filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta. Silván on toiminut freelancertoimittajana viimeiset 15 vuotta sekä kirjoittavana toimittajana että esimerkiksi Ylen freelancerina.  Metsäalaan liittyvä podcast on ollut pitkäaikainen tavoite. Metsämiesten Säätiön apuraha oli mahdollisuus toteuttaa se ja yhdistää omaa osaamista metsäalalta ja journalismista.

– Yhdellä podcastin nauhoitusmatkoista Keski-Suomen vaaramaisemissa koin, että olen ”aivan liekeissä”. Olin juuri ollut metsäkoneenkuljettaja Antti Ruusuvirran kyydissä Kivijärvellä hakkuutyömaalla. Tuntui konkreettisesti, miten loistava idea oli päästä paikan päälle työmaalle, missä tehdään ja tapahtuu. Samalla oli mahdollisuus antaa alan osaajille ääni ja tajuta esimerkiksi se, miten monta päätöstä motokuskin täytyy päivän aikana työssään tehdä, Sini Silvàn toteaa.

Äänituottajana podcastissa toimii Kari Toivonen.

Lisätiedot: Sini Silvàn sini.silvan@pp.inet.fi +358 40 5065846

Linkki podcastiin:  

https://open.spotify.com/show/63MYOoiybnlBt6KjnE90vq?si=7cfa92ee530446bf

Linkki ensimmäiseen jaksoon:

https://open.spotify.com/episode/3R8s8oVzaroB0sY5XYXFOw

Podcast löytyy myös Spotify-sovelluksesta haulla ”Ihan metsässä” sekä sivustolta metsalehti.fi 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.