Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
torstaina, 16.02.2023
Apurahoilla ostettujen materiaalien, Metsämörrikoulutuksen ja retkien ansiosta päiväkotiemme lasten kiinnostus on lisääntynyt luontoa, eläimiä, kasveja ja luonnon kiertokulkua kohtaan. Olemme hyödyntäneet saamaamme Metsämörrikoulutusta järjestämällä lapsille Metsämörriretkiä lähimetsiin.
Sairaalamäen ja Mäkikylän päiväkotien lähellä on metsäalueet, jonne lapset on helppo viedä retkelle. Metsämörriretket sisällytetään myös päiväkotien toimintasuunnitelmaan. Hankkimamme kirjallisuus ja materiaali tukee lisäksi muuta metsäretkitoimintaa, jota toteutamme ympäri vuoden Metsämörriretkien lisäksi.
Halusimme laajentaa ja monipuolistaa metsätietouttamme ja sen tärkeää osaa meidän kaikkien elämässä. Toimintamme avulla välitämme lapsille tärkeää sanomaa ja opetamme, kuinka pienilläkin yksittäisillä teoilla voi olla iso merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa ja hiilijalanjäljen pienennyksessä.
Metsämiesten Säätiö on tarjonnut erinomaisen mahdollisuuden luontokasvatuksen kehittämiseen myöntämällään apurahalla. Apuraha on käytetty henkilökunnan Metsämörrikoulutukseen sekä luonto- ja metsäaiheisen kirjallisuuden ja materiaalien hankkimiseen. Metsämörritoiminnasta saaduilla ja apurahoilla ostetuilla materiaaleilla pystymme toteuttamaan paremmin luontolähtöistä toimintaa päiväkodeissamme.
Dokumentoimme metsäretki- ja metsämörritoimintaa valokuvaamalla. Tiedotamme toiminnasta myös päiväkotiemme ilmoitustauluilla, sosiaalisessa mediassa sekä viestein vanhemmille. Suunnitelmissa on myös kutsua mahdollisuuksien mukaan metsäalan asiantuntijoita vierailulle päiväkoteihimme.
Mäkikylän päiväkodissa toteutimme lintubongausta lähiluonnossa. Lapset etsivät erilaisia lintuja. Linnun löydyttyä varhaiskasvattaja kertoi linnun nimen, mitä lintu syö ja kuunneltiin Internetin kautta, miltä kyseisen linnun laulu kuulostaa. Seuraavaksi samaan lähiluontoon mennessä lapset kyselivät, miksei lintuja enää ollut ja toivoivat niitä uudelleen.
Olemme leikkineet uudella metsäalueella myös opettele tuntemaan metsäpaikka- leikkiä. Lapsilla meni hetki, ennen kuin he ymmärsivät idean, mutta aikuisen avulla ja mallittamalla lapset löysivät mm. ison, pienen, pehmeän, ryömivän/elävän ja märän asian luonnosta. Löydettiin myös hyvät piilopaikat puiden ja kivien takaa.
Olemme leikkineet metsästä löytyneillä asioilla Kim-leikkiä. Lapset etsivät luonnosta kepin, sammaleen, lehden, havun ja kävyn. Asetimme ne lakanalle ja kävimme ne yhdessä läpi. Lopulta laitoimme silmät kiinni ja aikuinen otti yhden asian lakanalta pois. Lapset olivat innoissaan ja arvasivat puuttuvan asian helposti.
Metsäretkellä olemme tutkineet luonnon kiertokulkua ja ihmettelimme mm. miksi toinen saniainen on vihreä ja toinen ruskea. Eräs lapsi osasi kertoa oikean vastauksen. Tutkimme myös lehdestä löytyvää reikää, keskustelimme lasten kanssa, mistä reikä on tullut. Lasten mukaan mato oli siitä syönyt. Keskustelimme myös kasvien maatumisesta. Ne hajoavat ja niistä tulee lopulta multaa. Metsäretkillä käytyjä asioita lapset usein myös kertovat vanhemmilleen.
Mäkikylän päiväkotiyhdistys ry:n ylläpitämissä Sairaalamäen ja Mäkikylän päiväkodeissa on toteutettu lasten luontokasvatusta päiväkotien lähimetsissä jo useiden vuosien aikana. Koska Mäkikylän päiväkotiyhdistys ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, päiväkotien tuloilla (palveluseteli- ja varhaiskasvatusmaksutulot) on katettu ainoastaan arjen juoksevat kulut, kuten vuokrat, ateriat, henkilöstökulut, leikki-, askartelu- ja oppimateriaalit.
Lisätietoja:
Päiväkodin johtajan sijainen Saara Rantanen, Mäkikylän päiväkotiyhdistys ry,
saara.rantanen(a)sairaalamaenpaivakoti.fi, puh. 0400142534