Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Kuinka kavennamme kuilua tulevaisuustiedon ja päätöksenteon välillä? Kokeilussa uusia valmentautumistapoja metsäammattilaisille

torstaina, 03.02.2022

Yksittäisten kehityskulkujen, kuten asiakkaiden muuttuvien tarpeiden tai markkinoiden kehitysnäkymien seuraaminen on suunnittelu- ja päätöksentekotilanteissa tärkeää. Toimintaympäristön kokonaisvaltainen tarkastelu muutossignaaleineen ja mahdollisine yllättäjineen on kuitenkin eri asia: kaikesta ei ole tulevaisuustietoa saatavilla ja/tai tulevaisuus näyttäytyy monena tasavertaisesti mahdollisena kehityssuuntana.

Tulevaisuuslukutaito on tieteellisesti määritelty mutta metsäalalla uusi käsite, joka vaatii havainnollistamista metsäalan omin käsittein ja esimerkein. Metsämiesten Säätiön rahoittamassa Metsäbiotalouden tulevaisuusajattelijat -yhteisoivaltamo (METUMO) -hankkeessa sovelletaan tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä ja haetaan epävarmuuksien kohtaamista, mutta myös omien tulevaisuutta koskevien perusolettamuksien ymmärtämistä. Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen yhteistyönä toteuttaman hankkeen ensimmäisessä vaiheessa on haettu vuorovaikutteisen ”yhteisoivaltamon” pohjaksi ideoita ja esimerkkejä siitä, mitä tulevaisuudentutkimuksessa kehitetyt tulevaisuusverstasmenetelmät voisivat tuoda lisää metsäalan organisaatioille.

Ensimmäiset oivaltamokokeilut toteutuvat helmi–maaliskuussa 2022, ja niistä saaduin kokemuksin yhteisoivaltamon konseptia havainnollistetaan metsäalalla laajemminkin sovellettavaksi. Metsäalalla on pitkä kokemus tulevaisuustarkasteluista, kuten toimintaympäristön muutoksia kokonaisvaltaisesti luotaavista ennakoinneista. Hankkeessa tehdyt taustaselvitykset osoittavat, että monesti ennakointitutkimukset jäävät metsäalan ammattilaisille ja yrityksille liian yleisiksi ja kaukaisiksi, jotta tulevaisuustietoa osattaisiin soveltaa omassa työssä. Päätöksentekijän näkökulmasta tulevaisuus ei ole tullut yhtään tiettävämmäksi – pikemminkin päinvastoin: metsäalan toimintaympäristö tuntuu entistä monimutkaisemmalta ja vaikeammin hahmotettavalta. Tulevaisuudesta nähdään ja tiedetään eri asioita, ja keskustelu jakaantuu joko–tai -linjoihin.

Samalla unohtuu, että metsäala on kohdannut suuria muutoksia aikaisemminkin ja ilmassa on ollut hämmennystä, epäuskoakin. METUMO-hanke pyrkii kaventamaan kuilua tulevaisuustiedon ja arjen päätösten välillä. Tämä edellyttää tulevaisuuden pohdintaa omassa arjessa. Kun metsäalan ennakointitarkastelut käsittelevät usein koko metsäalaa, metsäbiotaloutta tai sen tiettyä
toimialaa, tulevaisuusverstaiden eri pajamuodoissa käsitellään myös yksilöiden ja organisaatioiden tai esimerkiksi eri toimialoilla toimivien yritysten muutosvalmiutta. Tämä voi auttaa oivaltamaan, miten tulevaisuutta käytetään nykyisyydessä osin tiedostamattakin ja miten tulevaisuutta käsittelemällä saadaan uusia näkökulmia päivänpolttaviin kysymyksiin, olipa kyse ilmastonmuutoksesta, planetaarisista rajoista tai ihmisenä olemisesta muuttuvassa teknologiaympäristössä.

Hankkeen seuraavaan vaiheeseen 2022–2023 on suunniteltu oivaltamojen laajempaa pilotointia, joka tarjoaa metsäalan ammattilaisille jaettavaksi joukon esimerkkejä erilaisiin tulevaisuustarkastelujen tilanteisiin ja erilaisille käyttäjille. Hanke toteutetaan yhteiskehittämisen periaatteella: sen tarpeellisuus ja hyödyt todistetaan yhdessä metsäalan ammattilaisten kanssa tehden.

Metsäbiotalouden tulevaisuusajattelijat -yhteisoivaltamo (METUMO) -hanke on Itä-Suomen yliopiston ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen yhteishanke. Hankkeen on rahoittanut Metsämiesten Säätiö. 

Lisätietoja:
Professori Teppo Hujala, p. 050 336 7457, teppo.hujala (a) uef.fi
Projektitutkija Päivi Pelli, p. 050 378 4079, paivi.pelli (a) uef.fi

https://uefconnect.uef.fi/tutkimusryhma/metumo/
 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.