Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
maanantaina, 30.01.2023
Suomen Metsämuseo Lustossa puhutaan paljon tulevaisuudesta. Tulevaisuudessa häämöttää ison kokonaisuudistuksen maali: täysin uudistunut dynaaminen museokonsepti, museorakennus, ydinnäyttely ja uudet palvelut. Myös museokonsepti itsessään tarttuu tulevaisuuksien tarkasteluun yhdessä museon käyttäjien kanssa, sillä museon hallinnoimaa menneisyystietoa tarvitaan tulevaisuustaitojen kartuttamiseen. Museo kutsuu käyttäjiään kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Luston huhtikuussa 2024 avautuvassa uudessa ydinnäyttelyssä visioidaan muun näyttelytarjonnan ohessa metsäalan tulevaisuutta. Osaksi ydinnäyttelyä rakentuu erillinen Tulevaisuustila, joka toimii paitsi näyttelyn osana, ennen kaikkea kokousten ja työpajojen inspiroivana ympäristönä. Viihtyisässä ja vuorovaikutteisessa tilassa museokävijät pääsevät pohtimaan metsäalan haasteita sekä alalla tarvittavia valmiuksia tulevaisuudessa.
Tulevaisuustilassa esillä olevat 2070-luvun metsäalan ammattilaisten henkilökuvat ovat syntyneet tämän päivän ammattilaisten ja opiskelijoiden visioiden pohjalta. Sisällöllisesti ja visuaalisesti inspiroivat henkilökuvat herättävät tulevaisuuden metsäalan ammattilaiset henkiin ja auttavat kävijää hahmottamaan alan muutoksia pitkällä aikavälillä. Tässä maistiainen yhdestä visioidusta henkilökuvasta: ”Tulevaisuuden metsäammattilainen on konservatiivinen idealisti, joka arvostaa ja kunnioittaa luontoa, kantaa huolta luonnonvarojen riittävyydestä, haluaa tehdä hyvää ihmisille ja luonnolle. Metsäalalle vetivät myös monipuoliset tehtävät ja mahdollisuudet moneen. Tietysti alan valinnassa painoi sekin, että metsäala tarjoaa työllisyysmahdollisuuksia ympäri maan, myös omalla kotiseudulla kaukana metropoleista.”
Tulevaisuuden metsäammattilainen -hankkeessa Tulevaisuustilaan on suunniteltu kolme työskentelyryhmää istuimineen ja tekniikoineen. Tila on varattavissa kokouksiin ja työpajoihin, mutta myös Lusto järjestää siinä erilaisia palveluita ja tilaisuuksia, kuten Tulevaisuusperintöverstaita. Tulevaisuustila sijoittuu Luston ydinnäyttelyn työstä kertovan Savotta-osion yläparvelle. Tilasta on hieno näkymä alas näyttelyyn. Tulevaisuustilaan mahtuu noin 15 henkeä kokouksiin, työpajoihin tai muihin tilaisuuksiin. Silloin kun Tulevaisuustilaa ei käytetä tilaisuuksiin, siinä avataan osana ydinnäyttelyä vaihtoehtoisia tulevaisuuksia tarkastelemalla metsäammattilaisten näkemyksiä tulevaisuuden kollegoistaan. Keitä ovat tulevaisuuden metsäammattilaiset? Mitä he tekevät? Kenen kanssa työskentelevät? Millaiset arvot heitä motivoivat? Näkemyksiä on koottu Luston Tulevaisuuden metsäammattilainen -kampanjalla, johon toivotaan edelleen runsaasti osanottajia. Kampanja on auki 31.12.2023 asti ja siihen voi tutustua Luston sivuilla: https://lusto.fi/tulevaisuuden-metsa-ammattilainen/. Kutsu metsäalan ammattilaisille ja opiskelijoille on siis edelleen voimassa: visioi tulevaisuuden metsäammattilainen ja vaikuta Luston tulevaan ydinnäyttelyyn!
Tulevaisuuden metsäammattilainen – Tulevaisuustila Luston ydinnäyttelyyn -hanke toteutettiin vuonna 2022 ja sitä rahoitti Metsämiesten Säätiö.
Lisätietoja:
amanuenssi Marko Rikala, Suomen Metsämuseo Lusto, marko.rikala(a)lusto.fi, puh. 0442517440
museopedagogi Asta Vaittinen, Suomen Metsämuseo Lusto, asta.vaittinen(a)lusto.fi, puh. 0444910610
https://lusto.fi/ajankohtaista/kuka-tyoskentelee-metsaalalla-2070-luvulla/