Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
maanantaina, 23.12.2019
Luston Metku – Metsäkulttuuripäivillä oli viikonvaihteessa 14. – 16.6.2019 aikana leppoisa ja välitön tunnelma ja tapahtumassa rikottiin kävijäennätys, sillä kolmipäiväinen tapahtuma keräsi noin 6400 kävijää. Aurinkoinen sää suosi tapahtumaa perjantaina ja sunnuntaina, eikä aamupäivän sade lauantaina haitannut tapahtumayleisöä. Lauantai oli vilkkain päivä, jolloin kävijöitä oli reilu 3000.
Luston Metsäkulttuuripäivät on yksi Savonlinnan seudun alkukesän suurimmista tapahtumista. Totuttuun tapaan Metkussa oli näytteilleasettajia, metsäalan organisaatioita, käsityöläisiä, perinteen taitajia, yhdistyksiä ja järjestöjä lähes viisikymmentä.
Luston Metsäkulttuuripäivistä on vuosien mittaan muodostunut tärkeä tapahtuma niin metsäalan ammattilaisille ja metsistä kiinnostuneille, kuin myös mukava kesätapahtuma koko perheelle. Vuosien varrella tapahtuma on kasvanut, ja nyt tapahtuma järjestettiin yhdeksättä kertaa Metku–Metsäkulttuuripäivien nimellä.
Metsäkulttuuripäivien teemana oli tänä vuonna digitaalisuus. Perjantaina järjestetyssä iltapäiväseminaarissa Digimetsäläinen – tarina ja tulevaisuus tarjottiin metsänomistajille, alan yrittäjille sekä kaikille metsästä ja digitaalisuudesta kiinnostuneille aiheesta ajankohtaista tietoa. Digitaalisuus näkyi muuallakin kuin tapahtuman ohjelmassa. Myös näytteilleasettajat olivat huomioineet teeman omassa tarjonnassaan.
Tapahtumassa nähtiin myös runsaasti erilaisia työnäytöksiä. Kävijät pääsivät esimerkiksi kokeilemaan itse metsään liittyviä työskentelymenetelmiä, muun muassa puunkuormausta. Tapahtuman yhteydessä kisattiin tänä vuonna Sumoki ry:n järjestämistä moottorisahauksen Suomen ja pohjoismaiden mestaruuksista.
Metku-Metsäkulttuuripäivät on Luston vuoden mittavin tapahtuma, jossa tuodaan esille suomalaista metsäkulttuuria ja -perinnettä ja tarjotaan metsäalan toimijoille, perheille ja kaikille metsiimme liittyvästä laajasta kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille kesäinen kohtaamispaikka. Tapahtuma tukee museon metsiin ja metsien käyttöön liittyvää tiedonvälittämistehtävää sekä vahvistaa Luston asemaa valtakunnallisena metsäkulttuurin vastuumuseona.
Lustossa vuoden aikana järjestetyissä muissa tapahtumissa tuotiin käytännönläheisesti esille ihmisen suhdetta metsään. Tapahtumilla ja työnäytöksillä täydennettiin muita Luston toimintoja ja kehitettiin ja monipuolistettiin palveluita ja tarjottiin elämyksiä Lustossa kävijöille.
Luston teroituspäivillä touko- ja elokuussa teroitettiin asiakkaiden tuomia metsä- ja käsityökaluja. Heinäkuun työnäytöksissä esiteltiin päretöitä, tuohitöitä, lastuvuolentaa ja vakkojen tekoa. Suosittu Joulupuun päivä marraskuun lopussa keräsi ennätykselliset 1400 kävijää, jotka palautteen perusteella olivat hyvin tyytyväisiä tapahtuman antiin, erityisesti työpajoihin, monipuoliseen ohjelmatarjontaan, Joulutoriin ja tapahtumaan kokonaisuutena.
Metsämiesten Säätiön rahoitus mahdollisti tapahtumakokonaisuuden järjestämisen Lustossa. Tapahtumien kautta tuotettiin museovieraille positiivinen kokemus elävästä ja vuorovaikutteisesta museosta.
Lisätietoja:
Asiakaspalveluvastaava Päivi Ronkanen, Lusto-Suomen Metsämuseo, paivi.ronkanen(a)lusto.fi, puh.
050-3204071