Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
torstaina, 30.06.2022
MHY:n yhteisen yrittämisen toimintamallin kehittäminen käynnistyi syyskuussa 2020. Hankkeeseen valittiin kolme pilottiyhdistystä yhdistyksille suunnatun haun perusteella ja MIF (Management Institute of Finland MIF Oy) toimi hankkeen fasilitoijana. Hankkeen tärkeyttä korostavat lukuisat tutkimukset, jotka osoittavat työntekijöiden korkean sitoutumisen olevan entistäkin tärkeämpi muuttuja koko tulevaisuuden liiketoiminnan kannalta. Korkean sitoutuneisuuden tasolla saavutetaan:
Lisäksi vastaavasti on olemassa runsaasti tutkittua todistusaineistoa siitä, mikä merkitys työntekijöiden motivaatiolla on työhyvinvoinnille, työssä viihtyvyydelle, työnantajamielikuvalle ja esim. sairauspoissaoloille.
Hankkeessa nähtiin, että mhy-kentän työntekijöiden motivaatioon ja pitkän aikavälin sitoutumiseen voidaan vaikuttaa erityisesti panostamalla
Projektin aikataulu poikkesi alkuperäisestä suunnitelmasta merkittävästi. Pääsyy tähän oli koronapandemia, jonka vuoksi valtaosa projektin työstä jouduttiin toteuttamaan suunnitelmasta poiketen etämenetelmin. Voidaan todeta, että Teams-työskentely sopii erinomaisesti erilaisten rutiinityötehtävien suorittamiseen, mutta tämän projektin edellyttämä yhdessä ajattelu ja kompleksista ongelmanratkaisua vaativa työskentelyote muodostui Teams-kanavassa toteutettuna erityisen haasteelliseksi.
Tätä vaativaa toimeksiantoa varten MIF toi perinteisen Balanced Scorecard (BSC) mallin, kuitenkin mhy-kentän tarpeisiin sovellettuna. Muokattu viitekehys sisältää viisi keskenään saman arvoista ja toinen toisiinsa vaikuttavaa näkökulmaa. Esimerkkeinä on mainittu vain muutama projektissa tunnistettu ja kehittämisen kohteeksi otettu osaprojekti:
Projektin keskeisimmät tuotokset:
Mitä tämän jälkeen?
Projektiryhmä suosittelee, että tauolla olleen Tulevaisuuden johtaja – ohjelman toinen vaihe käynnistetään niin pian kuin mahdollista. Kohderyhmänä on ohjelman 1. vaiheeseen osallistuneet tulevaisuuden avainhenkilöt, sekä muut muulla tavalla johtajuusosaamisensa omassa työssään jo osoittaneet ja urakehityksestään kiinnostuneet henkilöt.
Suunnitellun toisen vaiheen kaikkien osallistujien yhteinen toimeksianto on ryhtyä edistämään nyt päättyneessä MHY:n yhteisen yrittämisen toimintamalli –projektissa tunnistettuja jatkokehitystarpeita.
Ohjelman kehittämistoimenpiteet jaksottuvat seuraavasti:
Metsämiesten Säätiön apurahan, joka mahdollisti laadukkaan projektityön ja osaavien yhteistyökumppanien MIF:n ja PI-johtamiskoulun avulla hankkeen yhteydessä saatiin kerättyä dataa ja näkemyksiä riittävästi edellä mainitun ohjelman käynnistämiseen lähitulevaisuudessa. Jo nyt käytäntöön vietyjen tai julkistettavien toimenpiteiden lisäksi sieltä on odotettavissa hyviä toimintamalleja yhdistyskentälle.
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Jouni Tiainen, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy, jouni.tiainen(a)mhy.fi, puh. 0400 158 369
Järjestelmäasiantuntija Markku Peltola, Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy, markku.peltola(a)mhy.fi, puh. 040 661 3327