Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Metsäsuhde on suomalainen juttu - ja metsätoimijoiden tulevaisuuden työkalu

torstaina, 22.02.2018

Mikä on sinun suhteesi metsään? Millainen on organisaatiosi metsäsuhde? Kysymys on helppo esittää metsätoimijoille ja kenelle tahansa - ja siihen on Suomessa myös helppo vastata. Meillä kaikilla on väistämättä tässä metsien maassa jonkinlainen metsäsuhde.

Metsäkulttuurin valtakunnallinen erikoismuseo, Suomen Metsämuseo Lusto, näkee tehtäväkseen suomalaisen metsäsuhteen vahvistamisen. Metsäsuhteita-hanke 2017-2019 tavoittelee tätä monin tavoin. Luston hanke ja sen strategiset tavoitteet sitovat metsätoimijoita yhteisen asian äärelle, tutkimaan, ymmärtämään ja nostamaan esille erilaisia metsäsuhteita ja kehittämään metsäsuhdeajattelua metsätoimijoiden monipuoliseksi työkaluksi.

Metsäsuhteen kotipesäksi avattiin kesällä 2017 metsäsuhteita.fi-sivusto, jolla voi mm. testata oman metsäsuhteensa, lähettää omaa metsäsuhdetta kuvaavan metsien kuva Lustolle, tilata metsäsuhdetyöpajan tai -klinikan tai inspiroitua erilaisten ihmisten metsäsuhteista blogien ja vlogien muodossa. Sivustolla on ollut sen avaamisen jälkeen noin 4000 kävijää. Tavoitteena on kääntää se myös englanniksi, sillä Ulkoministeriön maakuvayksikkö valitsi metsäsuhteen Luston aloitteesta Suomen maakuvan yhdeksi keskeiseksi teemaksi vuonna 2018.

Luston aloitteesta suomalaista metsäsuhdetta haettiin keväällä 2017 myös Unescon kansalliseen elävän perinnön luetteloon. Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsikin suomalaisen metsäsuhteen ensimmäisten ilmiöiden joukossa kansalliseen luetteloon marraskuussa 2017. Lusto sai hakemuksen taakse laajan joukon metsätoimijoita. Hakuprosessin aikana ja valinnan seurauksena suomalainen metsäsuhde sai runsaasti näkyvyyttä mediassa. Kansallisen elävän perinnön status mahdollistaa haun myös Unescon kansainväliseen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Ehkä Suomi jatkossa tunnetaan paitsi metsien, myös metsäsuhteiden maana?

Metsäsuhdeajattelulla on merkittäviä mahdollisuuksia metsätoimijoiden keskinäisten verkostojen ja yhteistyön kehittämisessä. Metsäsuhde voi olla metsäalan tulevaisuuden tärkeä työkalu, esimerkiksi viestinnän keino, strateginen väline, rekrytointikysymys tai identiteettien ja brändien rakentaja. Metsien merkityksellisyys korostuu metsien käytön herättämässä keskustelussa. Mitä enemmän metsien käyttö lisääntyy, sitä enemmän on keskustelua. Metsien käyttö on ollut aina monipuolista, ja uusia käyttötapoja syntyy koko ajan. Kehittyvän biotalouden kasvava puun käyttö on synnyttänyt julkisuudessa myös metsien käyttöön liittyvää kriittisyyttä, jossa kuuluvat erilaiset metsäsuhteet. Kun ymmärretään, miten metsäsuhteet rakentuvat, millaiseen ajalliseen jatkumoon ne tukeutuvat ja millaista merkitystä niillä yksilöille ja yhteisöille on, voidaan virittää moniäänisempää ja rakentavampaa metsäkeskustelua ja sen myötä parempaa metsien käyttötapojen yhteensovittamista.

Lisätietoja:

Näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva, Lusto - Suomen Metsämuseo, reetta.karhunkorva(at)lusto.fi,
puh. 050 328 9644

Kokoelmapäällikkö Leena Paaskoski, Lusto - Suomen Metsämuseo, leena.paaskoski(at)lusto.fi,
puh. 050 366 9552

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.