Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Metsätalouden maisteriopinnot - Brno, Tsekin tasavalta

maanantaina, 04.07.2016

Lukuvuonna 2015–2016 suoritin maisterin tutkintoni ensimmäisen opiskeluvuoden Mendelin yliopistossa, Tšekin tasavallassa menestyksekkäästi ja erinomaisin arvosanoin. Ensikosketukseni Tšekkiin ja Mendelin yliopistoon sain opiskelijavaihdon välityksellä vuonna 2014. Tuolloin matkasta jäi käteen laadukkaan kansainvälisen opetuksen lisäksi uusi parisuhde ja erityinen mieltymys Brnon kaupunkia ja koko maata kohtaan.

Opiskelijavaihtoni päätyttyä palasin Suomeen motivoituneena viimeistelemään metsätalousinsinöörin opintoni Lapin Ammattikorkeakoulussa, sillä seuraava tavoitteeni oli jo tiedossa. Vuodesta 2013 Mendelin yliopisto oli ryhtynyt tarjoamaan englanninkielisiä, kahden vuoden mittaisia metsätalouden maisteriopintoja nimikkeellä European Forestry - Eurooppalainen metsätalous.

Kielitaitoisena ja kansainvälisistä mahdollisuuksista kiinnostuneena tällainen tilaisuus oli minulle liian hyvä sivuutettavaksi, joten aloitin yliopiston pitkähkön hakuprosessin jo alkuvuodesta 2015. Prosessi sisälsi paljon vuoropuhelua sähköpostitse yliopiston kanssa, paperitöitä niin englanniksi kuin myös tšekiksi sekä omien asiakirjojen käännättämistä ja lopulta huipentui sähköisesti tehtyyn pääsykokeeseen. Toukokuussa sain viimein kuulla tulleeni hyväksytyksi syyskuussa alkaviin opintoihin.

Ensimmäinen lukuvuoteni alkoi siis syyskuun loppupuolella ja nyt vastikään heinäkuun ensimmäisellä viikolla suoritin viimeiset tenttini. Lukuvuoden aikana pakollisissa opinnoissa syvennyttiin muun muassa metsäekologiaan ja Eurooppalaisiin ekosysteemeihin, GIS-teknologiaan, metsien matemaattiseen mallinnukseen ja biometriaan, patologiaan sekä Keski-Eurooppalaisiin metsänhoidon menetelmiin. Valinnaisilla kursseillani sen sijaan opiskelin muun muassa puukasvien ekofysiologiaa, luonnonsuojelua sekä biomekaniikkaa.

Valtaosa näistä aihepiireistä oli hyvin erilaista, mitä suomalainen metsätalousinsinöörin tutkinto sisältää, joten lukuvuoden aikana vastaanotetun uuden informaation määrä oli valtava. Merkittävänä erona vaihto-opiskeluaikoihini oli paljon vähäisempi osallistuminen opiskelijaelämään koulun ulkopuolella, mutta tämä ei minua varsinaisesti haitannut. Vaativampien maisterinopintojen lisäksi lopusta vapaa-ajasta aimo määrä meni muun muassa tšekin kielen opiskeluun sekä Brnoa ympäröiviin maakuntiin ja luontoon tutustuessa tyttöystäväni kanssa, eli hyödylliseen ja erityisen mielekkääseen tekemiseen.

Jo hakuprosessin aikana tuli luonnollisesti ajankohtaiseksi kysymykseksi uusien opintojen rahoitus. Kelan opintotuet ulkomailla opiskeleville ovat käytännössä samat kuin Suomessa, mutta jo etukäteen oli tiedossa että erityisesti opintojen alkutaipaleelle keskittyisi paljon arkielämän ulkopuolisia lisäkuluja, mukaan lukien yliopiston koulutusmaksut. Tämän vuoksi päädyin hakemaan rahallista avustusta Metsämiesten Säätiöltä. Vaikka hintatasoltaan Tšekki on halvempi maa kuin Suomi, oman elämän siirtäminen kokonaan uuteen maahan matkalaukuissa ja tätä seuraava kaiken tarpeellisen hankkiminen niin uuteen kouluun kuin arkipäiväänkin on kallista.

Opintoihini liittyvissä kuluissa Metsämiesten Säätiön minulle myöntämä apuraha oli siten äärimmäisen tärkeä oljenkorsi. Sen avulla rahoitettiin yliopiston lukuvuosimaksut, paikallisen kielen kattavat opinnot, suuri määrä kouluun vaadittuja materiaaleja kuten kirjoja, tulosteita, ulkoiluvarusteita sekä myös maksullinen tietokoneohjelma. Apurahan avulla minun oli mahdollista myös rahoittaa lennot, jotka lähes vuoden jälkeen mahdollistivat kovasti odotetun vierailun Suomeen kesän aikana.

Mukavasti sujuneen ensimmäisen vuoden jälkeen on paljon helpompaa palata seuraavaan ja alkaa siirtää tähtäimet erityisesti lopputyötäni kohden. Uskon, että jatkamalla samaa hyvää menestystä myös seuraavan lukuvuoden ja suorittamalla tutkinnon kunnialla loppuun on merkittävää hyötyä tulevaisuuttani ajatellen. Kuten kaikki teollisuuden alat, myös metsätalous kansainvälistyy nopeasti ja mahdollisuudet kielitaidollisille ja aktiivisille ihmisille ovat laajat kotimaan ulkopuolellakin.

Lisätietoja:

Hankevastaava Sami Ukkonen, sami.ukk91(at)gmail.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.