Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Tutkimus: Metsäalan opiskelijat tulevat kaupungeista ja taajamista – metsässä työskentelee monenlaisia ammattilaisia

torstaina, 30.06.2022

Metsäalan koulutusvalintaan vaikuttavat tekijät tutkimuksessa selvisi viisi alanvalintaprofiilia, joista suurin on metsäala tietoinen valinta 68 %, toiseksi suurin on luonnosta kiinnostuneet 16 % ja muut ovat metsäosaamisen kehittäminen 8 %, työllisyys ja ura edellä 4 % sekä elämäntilannesyyt 4 %. Tutkimukseen vastasi 75 % syksyllä 2021 metsäalan opintonsa aloittaneista. ”Tutkimuksen pohjalta käsitys siitä, että metsäalan opiskelijat tulevat maaseudulta ei pidä paikkaansa. Kaikista vastanneista maaseudulla asui 37 % ja eri kokoisissa kaupungeissa 49 %. Kirkonkylissä ja taajamissa asui 14 %. Tämä haastaakin metsäalaa tekemään itsensä halutuksi koulutusalaksi myös kaupungeissa. Erityisesti tämä väestönkehityksen aiheuttama haaste tulee koskemaan ammatillista koulutusta, jonka aloittaneista vielä tällä hetkellä 44 % tulee maaseudulta, korkea-asteilla jo nyt enemmistö on kaupunkilaisia, ” toteaa TTS Työtehoseuran kehittämispäällikkö Eila Lautanen, joka on yksi hankkeen tutkijoista. 

Opiskelijoilla monenlaisia taustoja
Metsäalan koulutuksen valinneilla oli yhteyksiä metsään monin eri tavoin ennen opintojensa aloittamista. Heistä 60 % oli metsäalan työkokemusta ennen metsäalan koulutusta, harrastukset liittyivät metsään, kuten luonnossa liikkuminen (52 %), metsästys ja kalastus (43 %) ja metsätöiden tekeminen (29 %). Heillä oli metsäalalla työskenteleviä (63 %) lähipiirissään, yleisimmin perheen ulkopuolinen sukulainen tai kaveri. Heistä 66 % perhe omistaa metsää ja 11 % omistaa myös itse metsää.

Opiskelijat haluavat parantaa alan imagoa ja tunnistavat uusia osaamistarpeita
Metsäalan opiskelijat kokevat, että metsäammattilaisina heillä on mahdollisuus ja jopa velvollisuus toimia alaan liittyvien virheellisten ja vanhanaikaisten käsitysten korjaajina. Metsäalan imagon kohentamisessa tarvitaan metsäalan ammattilaisten asiantuntemukseen perustuvaa ja tutkimustietoon nojaavaa viestintää.

Metsäalan ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden näkökulmaa ihmisten kanssa tehtävästä työstä on vahvistettava. ”Ihmissuhdeosaamista sekä yhteistyö- ja viestintätaitoja tarvitaan metsurin ja metsäkoneenkuljettajan työssä. Myös teknologian kehityksestä tulee koulutukselle uusia haasteita”, kertoo Eila Lautanen tutkimuksen tuloksista. 

Metsäalan korkea-asteilla opiskelevat kokivat, että metsäalaan kohdistuu uudenlaisia osaamistarpeita vahvan metsäosaamisen lisäksi. Vastaajat näkivät tutkimuksen ja tuotekehityksen, yritys- ja ympäristövastuun tehtävät sekä tutkimustiedon hyödyntämisen ja välittämisen metsänomistajille olevan keskeisiä osaamisalueita. Myös lainsäädäntötyö ja metsiin liittyvät poliittiset kysymykset nähtiin tärkeinä. ”Metsäalalla on suuri potentiaali vastata globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja puupohjaisten tuotteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin esimerkiksi muovituotteiden korvaajana,” summaa Lautanen. 

Metsäala on opiskelijoiden mielestä merkityksellinen ja tarjoaa monipuolisia työtehtäviä
Metsäalan opiskelijat kokivat metsien taloudellisen roolin, alan tarjoamat laajat ja monipuoliset työllisyysmahdollisuudet sekä alan arvostuksen merkityksellisinä. ”Metsäalan toiminnassa opiskelijat näkivät tärkeänä taloudellisen kannattavuuden niin metsänomistajien kuin koko kansantalouden näkökulmasta. Taloutta ei kuitenkaan nähty ekologisia näkökohtia tärkeämpänä, vaan metsien hoitoa ja käyttöä tulee toteuttaa tasapainossa luontoarvojen säilymisen kanssa”, vetää Eila Lautanen yhteen opiskelijoiden näkemyksiä. Metsien käyttöön liittyviä haasteita tulee ratkoa poikkitieteellisesti erilaisten näkemysten välisiä kompromisseja ja konsensusta tavoitellen.
 
Metsäalan opiskelijat korostivat metsäalalla tehtävän työn olevan merkityksellistä. Se on myös vastuullista vaikuttamista siihen, miten Suomen metsiä hoidetaan ja millaisena metsät siirtyvät seuraaville sukupolville. 

Linkki juttuun word-muodossa: Metsäalan alanvalintaprofiilit
Kuva: Samassa metsässä
Linkki tutkimukseen: Metsäalan koulutusvalintaan vaikuttavat tekijät (tts.fi)
Linkki videoon: https://youtu.be/rGlgRqINF_s 

Lisätietoja:
Riitta Kilpeläinen, tutkija TTS Työtehoseura, riitta.kilpelainen@tts.fi, puh. 050 308 7535
Eila Lautanen, kehittämispäällikkö TTS Työtehoseura, eila.lautanen@tts.fi, puh. 044 714 3686

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.