Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Tutkimus: Metsäammattilaisten metsäsuhteet ovat moniulotteisia

torstaina, 30.06.2022

Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan metsäammattilaiset kokevat, että media muodostaa heistä yksipuolisen ja väärän kuvan. Tekeillä oleva väitöskirjatutkimus kuitenkin kertoo, että metsäammattilaisten metsäsuhteet ovat monimuotoisia.

Metsäammattilaisten metsäsuhteita tutkitaan Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushankkeessa kokemuksia ja merkityksiä painottavalla fenomenologis- hermeneuttisella lähestymistavalla. Henkilökohtainen (ennen ammattilaisuutta syntynyt) ja ammatillinen (opiskelun ja työn myötä rakentuva) metsäsuhde kietoutuvat toisiinsa. ”Suhteeseen sisältyy niin tietoihin, taitoihin kuin tunteisiin kytkeytyviä elementtejä koko elämänkaaren ajalta. Metsiin liittyvä tieto nousee koulutuksen ja työn myötä näkyvään asemaan. Ammattilaisuus vaikuttaa metsän kokemiseen sekä tapaan havainnoida ja puhua metsästä,” sanoo väitöskirjatutkija Tuulikki Halla Itä-Suomen yliopistosta.

Metsä on kehollinen kokemus
Tutkimusaineisto koostuu lähes 40 metsäammattilaisen haastattelusta. Haastateltavat liittävät metsään omaisuuden, konfliktin, resurssin, turvan ja jatkuvuuden merkityksiä. Metsäammattilaisille metsä ja työ ovat myös vahvoja kehollisia kokemuksia. Esimerkiksi työtä tehdään ”Rakkaudesta lajiin – metsäalaan ja metsänomistajien auttamiseen.” kuten eräs haastateltava kuvaa. Niin onnistuminen ja asiakkailta saatu myönteinen palaute kuin työn haasteetkin koetaan kehollisina tuntemuksina.
 
Metsäammattilaisten yhteisön pohja historia- ja kulttuuriarvoissa 
Metsä ja siihen liitetyt historialliset ja kulttuuriset arvot yhdistävät metsäammattilaisia yhteisöksi. Erityisesti muihin kuin perinteisiin metsätalouden tehtäviin sijoittuvat ammattilaiset eivät aina täysin koe kuuluvansa tähän yhteisöön. 

Tutkimustieto auttaa tunnistamaan ja ymmärtämään metsäsuhteita
Metsäsuhteet vaikuttavat sekä metsiä koskevaan päätöksentekoon että metsien erilaisiin käyttötapoihin ja siten koko yhteiskuntaan. Ihmistieteellinen metsäsuhdetutkimus tuottaa tietoa siitä, millaisia merkityksiä metsiin liitetään, miten merkitykset syntyvät ja millaisia vaikutuksia niillä on.

Nyt käynnissä oleva tutkimus tuottaa metsäammattilaisille tietoa, jota voi hyödyntää 
- Oman ja muiden metsäsuhteen tunnistamissa
- Julkisen metsäkeskustelun ymmärtämissä
- Työhyvinvoinnin tukemisessa 
- Toiminnan ja palvelujen kehittämisessä 
Lisäksi tutkimus tavoittaa metsäammattilaisten oman äänen ja tekee sitä kuuluvaksi yhteiskunnassa.
 
Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushanke 
Metsämiesten Säätiön rahoittamassa Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushankkeessa (2019 - 2022) tutkitaan metsäammattilaisten ja metsänomistajien metsäsuhteita ja niiden muutosta sekä edistetään metsäsuhteiden tunnistamista ja ymmärtämistä. Hankkeessa on kerätty mittava haastattelu- ja muistitietoaineisto, joita hyödynnetään kahdessa Itä-Suomen yliopistossa valmisteilla olevassa väitöskirjassa. Hanke päättyy vuoden 2022 loppuun mennessä. Väitöskirjat valmistuvat hankkeen päättymisen jälkeen.

Linkki juttuun word-muodossa: Metsäammattilaisten metsäsuhteet
Kuva: Tuulikki Halla
Linkit videoihin: https://youtu.be/NT6S3oPDJ5M (pidempi versio), https://youtu.be/zz9sXy1bsYA (some-versio)


Lisätietoja:
Tuulikki Halla, väitöskirjatutkija, Itä-Suomen yliopisto, Metsät ja metsien bioresurssit tohtoriohjelma,
tuulikki.halla@uef.fi, puh. 040 737 3904

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.