Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.

Vaihto-opiskelu Kanadassa keväällä 2022

maanantaina, 23.05.2022

Lähdin vaihto-opiskelemaan Kanadaan tammikuussa 2022 omikronin vielä jyllätessä maailmalla. 4 kuukauden mittaisen vaihto- opiskeluni keskeisin päämäärä olisi oppia kanadalaista metsätaloutta, tapoja, kulttuuria ja tavata uusia ihmisiä. Kanada on metsätalouden opiskelijalle kiehtova kohde: maan metsätaloudelliset luonnonvarat ovat vertaansa vailla, mutta kehityksessä on maa jäänyt hieman Eurooppaa, etenkin Suomea jälkeen. Yliopistoni, Nipissing University sijaitsee North Bayssa, Ontariossa. Tämä 50 000 ihmisen kaupunki on Kanadan mittapuulla pieni, ja se sijaitsee noin 4h Torontosta, maan finanssikeskuksesta, pohjoiseen. Matkan metsätaloudellinen näkökulma kuitenkin meinasi jäädä heti tammikuun alussa toissijaiseksi, kun kurssivalintoja tehdessäni en päässyt yhdellekään metsätalouden kurssille. Useista yrityksistä huolimatta kurssit olivat täyttyneet jo syksyllä, ja kursseille ei ollut mitään asiaa.

Metsätalouden kurssien sijaan minun piti valita maantiedon sekä historian kursseja. Tilanne muuttui kuitenkin hyvin nopeasti, kun koulun biologian osaston entinen johtaja ja nykyinen johtava professori Peter sai kuulla että olen Suomesta, ja suomessa käyneenä ja kurssiongelmista kuulleena hän kutsui minut illalliselle, jossa sovimme, että hän olisi kontaktiensa kautta yhteydessä Ontarion Metsänomistajien Yhdistyksen (Ontario Woodloft Association) johtajaan Johniin, joka tulisi muutaman viikon sisään järjestämään Toronton yliopiston metsäsuojelututkinnon opiskelijoille neljäpäiväisen tapahtuman, jossa käytäisiin läpi Kanadan metsätaloutta laajasti. Pääsin mukaan tähän nelipäiväiseen tapahtumaan, joka järjestettiin noin 40 km päässä yliopistostani, Mattawassa. Reissun kyydit, majoitukset ja ruokailut olivat minulle ilmaisia ja reissun aikaa tutustuimme Toronton yliopiston opiskelijoihin, paikallisiin asiantuntijoihin ja professoreihin. Reissulla näimme muun muassa hakkuuoperaatioita, eri metsätyyppejä, paikallista piensahatoimintaa, leimikon suunnittelua ja paljon muuta. Tämä nelipäiväinen tapahtuma oli todella mielenkiintoinen, mukava ja opettavainen.

Reissusta saimme uusia kavereita sekä kutsun Kanadan Metsäsäätiön kansainväliseen iltaan. Kansainvälinen ilta on noin 60-v vanha perinne, jossa joka vuosi esitellään jonkun maan/provinssin metsätaloutta. Usein esityksen pitäjä on itse kanadalainen, ja tehnyt esitelmän maasta, jossa on käynyt, tai josta on lukenut. Me (minä ja ystäväni Katri) saimme kunnian esitellä tänä vuonna Suomen
metsätaloutta, ja vieläpä suomalaisesta näkökulmasta. Esitelmä pidettiin huhtikuun lopussa kaupungissamme North Bayssa. Kanadan metsäsäätiö oli vuokrannut paikallisen ravintolan, jossa pidimme esitelmän. Ennen esitelmää ravintolapuoli oli valmistanut suomalaisen päivällisen: alkupalaksi vuohenjuusto-punajuuripaistosta, pääruoaksi hirveä ja jälkiruoaksi mustikkapiirakkaa. Ruokailun jälkeen pidimme noin 1,5h mittaisen esitelmän jossa kävimme läpi Suomalaista metsätaloutta historiasta nykypäivään asti. Esitelmän aikana kysymyksiä tuli kymmeniä, ja nelikymmenpäisen yleisön lisäksi esitystä jaettiin livenä netissä heille, jotka eivät päässeet itse paikalle. Esityksen jälkeen yleisö kehui esitystämme, ruokaa ja yleisesti ottaen Suomalaista metsätaloutta.

Reissun tavoitteet täyttyivät mielestäni hyvin: opin kanadalaista metsätaloutta, voin verrata sitä Suomalaiseen ja minulla on nyt kontakteja Ontariossa, joista saattaa olla tulevaisuudessa hyötyä. Näiden tapahtumien ja koulunkäynnin ohessa pyrimme näkemään myös tätä kaunista maata: kävimme Torontossa, Ottawassa, Montrealissa, Sudburyssa ja monessa pienemmässä kaupungissa. Reissun päätteeksi matkustimme vielä Vancouveriin 10 päiväksi, ja näimme siellä länsirannikon valtavia metsiä. Reissu oli todella avartava, ja paikallisesta luonnonsuojelukulttuurista olisi meillä varmasti opittavaa. Olen kiitollinen Metsämiesten Säätiölle hankkeen tukemisesta, ilman teitä olisi moni asia jäänyt kokematta. Koronapandemian takia reissaaminen oli huomattavasti kalliimpaa, mutta Suomalaisen tukiverkoston avulla mahdollista. Opiskelijoiden tukeminen kansainvälistymisessä on todella tärkeää, sillä vaikka olemme metsätalouden edelläkävijä, voimme aina oppia uutta.

Kiitos Metsämiesten Säätiö!

Lisätietoja:
Metsätalousinsinööriopiskelija Oskari Pulkkinen, Karelia-ammattikorkeakoulu, oskari8898(a)gmail.com, puh. 0505363462

 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.