Metsämiesten Säätiö edellyttää kaikilta rahoittamiltaan apurahahankkeilta ulkoista viestintää. Viestinnän vähimmäisvaatimus on, että Säätiölle toimitetaan julkaistavaksi tiedote hankkeen tuloksista. Tämä lisää hankkeiden toteutuksen läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Metsämiesten Säätiö ei vastaa näiden tiedotteiden sisällöstä.
maanantaina, 11.11.2024
Vaihto-opintoni Doshisha-yliopistossa Japanissa tarjosivat monipuolista oppia ja uusia näkökulmia sekä opintojen että käytännön kokemusten kautta. Lukukauden aikana suoritin viisi kurssia yliopiston luonnontieteiden ja kestävän kehityksen kursseista, kuten "Japanin ja Aasian luonto maailmanlaajuisessa kontekstissa" ja "Japanin luonnon ja ympäristön suojelu". Näiden kurssien avulla sain syvällisen käsityksen Aasian ja Japanin luonnonvarojen hoidosta sekä globaaleista ympäristöhaasteista. Samalla sain ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä, miten kestävä kehitys on otettu osaksi opetusohjelmaa Japanissa.
Lisäksi vaihdon aikana minulle avautui tilaisuus tutustua Japanin metsäteollisuuteen, joka oli yksi vaihdon tärkeistä tavoitteistani. Vierailin paikallisissa metsäteollisuuden yrityksissä. Näissä tilaisuuksissa sain arvokasta tietoa japanilaisesta työkulttuurista sekä mahdollisuuden verkostoitua paikallisten asiantuntijoiden kanssa. Nämä kokemukset syvensivät osaamistani ja antoivat arvokasta näkökulmaa myös suomalaisen metsäteollisuuden vertailupohjaksi. Apuraha mahdollisti osallistumiseni näihin, ja sen merkitys vaihdon onnistumisessa oli keskeinen.
Vaihto on tukenut myös japanin kielen taitojani. Yhden vuoden kielen opiskelun pohjalta kykenin vaihdon aikana kehittämään taitojani käytännön vuorovaikutuksessa. Kielitaidon kehittyminen on lisännyt itseluottamustani sekä kiinnostustani jatkaa kielen opiskelua tulevaisuudessakin.
Vaihto-opiskeluani olen jakanut sosiaalisessa mediassa, missä olen kertonut opiskelu- ja kokemuspohjaisia havaintoja japanilaisesta metsäsektorista ja vaihtovuodesta yleisesti. Vaihdon päätyttyä laadin myös kattavan raportin mm-säätiölle, jossa vertailen Suomen ja Japanin metsätaloutta sekä esittelen vaihdon herättämiä ajatuksia. Toivon raportin ja somen avulla rohkaisevani muita suomalaisia metsäopiskelijoita harkitsemaan Japania vaihtokohteena. Myös apurahan merkitys vaihto-opiskelijalle on tärkeä osa viestintääni, jotta tulevaisuudessa yhä useampi lähtijä tiedostaisi sen hakemisen tärkeyden.
Lisätietoja:
Opiskelija Krister Laine, Itä-Suomen yliopisto, krlaine(a)uef.fi, puh. 0503013705